Az öt legjobb Belmondo-film – Kellemes húsvéti ünnepeket!

Kultikus vígjáték, ami rabul ejtette a franciákat, és valljuk be, minket magyarokat is.

2022. 08. 05. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stephen King, Clint Eastwood és Al Pacino után eljött az ideje, hogy az öreg kontinensről válasszunk egy kultikus színészt, akivel tovább folytathatjuk filmes időutazásunkat. Így esett a választás az európai fimtörténet egyik legnagyobb alakjára, Jean-Paul Belmondóra, aki 88 évesen, tavaly költözött az égi színpadokra, ránk hagyva egy elképesztően sokszínű, fényesen csillogó, páratlan életművet. 

Bébel, ahogy sokan hívták, 1933-ban született Neuilly-sur-Seine-ben egy művészcsaládban, apja szobrász, anyja festő volt. Ennek ellenére fiatalon inkább a sportok érdekelték, főként az ökölvívás volt a nagy kedvence. A legenda szerint azonban a jellegzetessé vált orrát nem egy ringben törték el, hanem egy iskolai csetepaté során. Szintén városi legenda, hogy 17 évesen a Comédie-Française egyik előadása, A púpos volt az, ami nagy hatást gyakorolva rá elindította a színészi pályán. Akárhogy is történt, nagy szerencse nekünk, kultúráért és a filmekért rajongó nézőknek, hogy ezt a pályát választotta. A Színművészeti Főiskolát 1956-ban fejezte be, majd színházi színészként kezdte el a karrierjét. A világsikert Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmje hozta el számára, 1960-ban.

Jean-Paul Belmondo egy igazi ikon. A franciák nemzeti hőse. Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Ő volt, talán Alain Delon és Depardieu mellett az utolsó őszinte, keménykötésű, de ugyanakkor a nők nyelvét rendkívül jól beszélő, sármos, nagybetűs, igazi férfi színész, aki még a szívünknek oly kedves, régi világot képviselte úgy, hogy emellett természetesen elképesztő tehetséggel volt megáldva. De igazi titka talán a közvetlenségében, őszinte, természetes, belülről fakadó színészetében keresendő. Ő volt az a színész, akit annak ellenére, hogy nem ismertünk személyesen, mégis közelinek éreztünk magunkhoz. Ehhez kellett az az utánozhatatlan, őszinte mosoly, ami a védjegyévé vált. Sokáig gondolkodtam, hogy milyen gondolat mentén mutassam be Belmondo öt legjobb filmjét, mert olyan fantasztikus életpálya áll mögötte, hogy több tucat filmjét is be lehetne mutatni. A kevésbé ismert, de zseniális művészfilmjeiből, vagy az emlékezetes nagy, de inkább populárisabb szerepeiből válogassak. Végül egy öszvér megoldást választottam, mind a két oldalát felvillantva a színészóriásnak. Toplistánkon az ötödik helyet egy nagyszerű, örökzöld vígjáték szerezte meg, a Kellemes húsvéti ünnepeket! (Joyeuses Pâques).

5. Kellemes húsvéti ünnepeket! (1984)

Ez a zseniális vígjáték, Jean Poiret színdarabja alapján készült, Georges Lautner rendezésében 1984-ben. Lautner többször dolgozott Belmondóval, a francia filmipar nagy öregje, legkülönfélébb műfajokban alkotott, rendezett krimit, thrillert és bohózatot és szinte valamennyi francia sztárral dolgozott együtt Louis de Funes-től Jean Gabinig. Az ötletgazda Jean Poiret a társ-forgatókönyvírója is volt egyben a filmnek, aki olyan klasszikusok forgatókönyvét is jegyezte, mint az Őrült nők ketrece vagy Az utolsó metró. Az operatőr pedig az az Edmond Séchan volt, aki mind a két Házibuli-epizódot fényképezte. Belmondo egy élvhajhász, bohém, idősödő szívtiprót játszik, akinek azonban van egy felesége, Sophie (Marie Laforet), akit rendszeresen megcsal különböző hölgyekkel. Azonban a történet szerint lebukik egy nagyon csinos fiatal lánnyal, Julie-vel. Azért, hogy elkerülje a katasztrófát, azt hazudja, hogy az a lány, akivel kvázi rajtakapták, nem a szeretője, hanem az eddig eltitkolt lánya. Ebből indul aztán a bonyodalom. Zseniális párbeszédek, monológok, helyzet- és jellemkomikum váltakozik a filmben.

Egy javíthatatlan szoknyapecér fergeteges kalandja. Fotó: Mafab.hu

Igazi klasszikus, mondhatjuk úgy, hogy elcsépelt történet: csapodár férj, csinos lány, szigorú feleség, mégis üdének és frissnek tűnik a film és ez jelentős mértékben színészi játéknak köszönhető. Belmondo lubickolt ebben a szoknyapecérszerepben, minden egyes jelenetben ott van a szemében az a jellegzetes mosoly, és természetesen, igazi védjegyét, a dublőr nélküli, vakmerő kaszkadőrmutatványt is felvonultatja. Gyakorlatilag végigbohóckodja az egész filmet, de nem ripacskodva, hanem frappánsan, elegánsan nem túljátszva a szerepét. Julie-t, az a Sophie Marceau alakítja, egyébként pazarul, aki a Házibuli filmek miatt éppen akkoriban vált frissen tinisztárrá Franciaországban. De igazi komoly, immár (színész)nővé ebben a filmben vált a nézők szemében, annak ellenére, hogy még nem volt tizennyolc éves. Meg kell emlékeznünk Belmondo zseniális szinkronhangjáról, Sztankay Istvánról, aki valami elképesztő módon szólaltatja meg a francia ikont. Hála istennek sok filmjében ő a szinkronhangja. Amikor ilyen parádés szinkront hall az ember, akkor egyértelműen a szinkron mellett teszi le a voksát, annak ellenére, hogy sok film az eredeti hanggal, feliratosan jobb, élvezhetőbb. 

A Kellemes húsvéti ünnepeket! egy örökzöld vígjáték, személyes kedvencem, baráti társaságban többszöri megnézése után is nagyon jókat tudunk rajta mulatni. Könnyed, önfeledt szórakozás, ami pedig még szerethetőbbé teszi számunkra a filmet, hogy a baloldalból kvázi hülyét csinál, hiszen Rousseau személyében (Michel Beanue) egy igazi komcsi karaktert tesz nevetségessé. Gyakorlatilag a kihagyhatatlan kategória, aki esetleg még nem látta, mindenképpen nézze meg.

Idővonal: A Kellemes húsvéti ünnepeket! című filmet 1984-ben mutatták be, abban az évben, amikor először került piaci forgalomba az első Apple Macintosh számítógép. A Super Bowl reklámblokkjában – kereskedelmileg először és utoljára – lement a kultikus Apple „1984”Macintosh reklám, a Szovjetunió bejelentette, hogy bojkottálja a Los Angelesben tartandó XXIII. nyári olimpiát, a legszentebb szikh templom lerombolása miatt érzett dühükben szikh testőrei meggyilkolták Indira Gandhi indiai miniszterelnököt, az utána következő zavargásokban pedig több ezer szikh polgár veszítette el az életét, a londoni csúcsértekezleten, a hét legnagyobb fejlett ipari ország állam- és kormányfői nyilatkozatot adnak ki a kelet–nyugati kapcsolatokról és a fegyverkorlátozásról, Irán offenzívát indít Irak ellen. Az USA és Nagy-Britannia hadihajókat vezényel a térségbe. Nemzetközi felháborodást kelt, hogy az irániak fiatalkorúakat is besoroznak, az amerikai elnökválasztást a Republikánus Párt jelöltje, Ronald Reagan nyerte meg (49 államban szerzett többséget) Walter Mondale ellenében, de az egyidejűleg tartott szenátusi és képviselőházi választásokon a demokraták szerepelnek jobban. (Wikipédia)
A jövő héten megmutatjuk, melyik Belmondo-film végzett a negyedik helyen a toplistánkon.

Borítókép: Stephane Margelle (Jean-Paul Belmondo) és „fogadott” lánya Julie (Sophie Marceau) (Fotó: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.