Hamarosan királyt koronáznak Székesfehérváron

Gőzerővel beindult a X. Koronázási Szertartásjáték próbafolyamata. Az olvasópróba után immár a helyszínen és a Vörösmarty Színház falain belül is zajlik a munka. Az utolsó aranyágacska című előadást, III. András történetét augusztus 19-én mutatja be a teátrum a nemzeti emlékhelyen.

Magyar Nemzet
2022. 08. 14. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kivételtől eltekintve (2020-ban a székesfehérvári Aranybulla-emlékműnél állt a színpad) a Koronázási Szertartásjátékok mindegyike a nemzeti emlékhelyen, egy igazán szakrális térben valósult meg.

Idén az Árpád-házi királyok történetét feldolgozó előadás-sorozat a végéhez ért, III. Andrással, az utolsó aranyágacskával kihalt a dinasztia.

Talán ezért, talán a jubileum miatt, talán a történelmi viszontagságok miatt ez az előadás kicsit más lesz Szikora János forgatókönyvíró-rendező szerint is, mint az eddigiek:

A koronázás szakrális pátosza mellett megjelenik egy olyan, az uralkodóval szembeni kritikai hang, ami idáig soha nem hangzott el. Ez a két dolog, a pátosz és a kritikai hang egy nagyon érdekes feszültséget ad majd az előadás végének annak érdekében, hogy utána egy váratlan fordulat születhessen meg, amit nem tudok másképp jellemezni, mint egy apoteózist. Idáig valamennyi előadás zárómozzanata a korona apoteózisa volt, a megdicsőülés. Ez most sem marad el, csak nem a koronázásra szűkül, hanem történelmileg nagyobb léptéket kap, ez már a magyar államiság, a magyar nemzet megmaradásának az apoteózisa.

Abban azonban nem fog különbözni az előző évekhez képest, hogy ismét grandiózus színpadon, hatalmas szereplőgárdával valósul meg a látványos előadás.

Színpadra lép mások mellett Sarádi Zsolt (III. András), Varga Lili (Boldog Erzsébet), Mihályi Győző (Lodomér érsek), Egyed Attila (Kőszegi Iván), Varga Gabriella (Morozini Tomasina, III. András anyja), Sághy Tamás (II. András) és Lábodi Ádám (IV. Béla).

Horváth Csaba koreográfus hatalmas tömegeket mozgat a színpadon, akik betáncolják a teret. Ezért sem véletlen, hogy a próbafolyamat során a Vörösmarty Színház nagyszínpadán is folyamatos a munka, hogy a helyszínen a táncosok már a kész díszletben próbálhassanak.

A székesfehérvári teátrum nagyszínpadán is próbálnak                             Fotó: Vörösmarty Színház

Ahogy abban sem különbözik és itt már beszélhetünk hagyományról is –, hogy a Rákóczi Szövetség fiatal táborlakói adják a statisztéria jelentős részét, akik kiveszik részüket a táncokból, sőt olykor kisebb szerepekben is megmutathatják magukat.
Az előadás tehát kezd összeállni, köszönhetően azoknak a színházi háttérdolgozóknak is, akik reggeltől estig elképesztő profizmussal fogják össze a munkát.

És ahogy Szikora János fogalmazott az első rendelkezőpróbák után:

Abszolút bizakodó vagyok. Annyit kínlódtunk, hogy ez egyáltalán létrejöjjön, annak ellenére, hogy vannak problémák, azért mennek a dolgok. Készségesen alakulnak. Ami a legfontosabb, hogy a forgatókönyvben elég pontosan leírtam, amit elképzelek, és azt nagyjából eddig meg is tudtam csinálni.

Az előadást augusztus 19-én mutatja be a Vörösmarty Színház a nemzeti emlékhelyen, majd 20-án és 21-én 21 órától is láthatja a közönség.

Megvásárolt belépőjegyükkel pedig ingyenesen tekinthetik meg a Szent István Király Múzeumban a Királyok és Szentek Az Árpádok kora című kiállítást.

Borítókép: Készül a III. András történetét feldolgozó előadás (Forrás: Vörösmarty Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.