Kornélia 2024. március 3.
logo
A milánói Scala világhírű tenorja is fellép a Tenorissimo ünnepi gálán

Nyárzáró koncert az operaházban

Lengyel Emese
2022.08.17. 07:00 2022.08.18. 09:32
Nyárzáró koncert az operaházban

Az olasz operairodalom legszebb részleteiből nyújt válogatást a Tenorissimo ünnepi operagálájának sztárvendége, Fabio Sartori. Az elismert olasz tenor partnerei a Magyar Állami Operaház vezető szólistái közül Ádám Zsuzsanna, Boross Csilla, Létay Kiss Gabriella, Sáfár Orsolya és Szántó Andrea lesznek. Augusztus 19-én, pénteken az Operában megrendezett, este nyolc órakor kezdődő hangversenyen közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, vezényel Kocsár Balázs fő-zeneigazgató.

Verdi, Puccini és a verizmus szerzőinek népszerű operarészletei csendülnek fel a Magyar Állami Operaház augusz­tus 19-i, Tenorissimo című ünnepi gálaestjén, amely egyben az olasz sztártenor, Fabio Sartori első magyarországi fellépése.

Nagyon fontos, hogy az Opera mint kiemelt intézmény lehetőséget adjon az operabarátoknak, hogy olyan művészeket is megismerhessenek, akik világszerte az operai körfogás résztvevői, s egyben a legnagyobb színpadok sztárjai. Lényeges, hogy ezeket a művészeket ne csak a különböző felvételekről láthassa, hanem élőben élvezhesse a magyar közönség is. Ez a törekvés folyamatos, s örülünk, hogy Sartori úr elfogadta a meghívásunkat

– osztotta meg lapunkkal Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester, fő-zeneigazgató, a gálaest dirigense.

A trevisói születésű olasz tenor a legendás Leone Magiera tanítványaként végezte énekesi tanulmányait, aki sok más operanagyság mellett Luciano Pavarotti mestere is volt. Sartori a Bohémélet Rodolfójaként debütált Velencében 1996-ban, egy évre rá a Scalában mutatkozott be Verdi Macbethjében, később pedig Rekviemjében is, mindkét alkalommal Riccardo Muti vezényletével.

Emellett az elmúlt másfél évtizedben további rangos Verdi-alkotásokban is színpadra lépett Milánóban, és jelentős sikereket ért el A két Foscari (Jacopo Foscari), a Simon Boccanegra (Gabriele Adorno), az Attila (Foresto), az Oberto, a San Bonifacio grófja (Riccardo), az Aida (Radames) és A haramiák (Carlo) főszerepeiben, valamint a Don Carlos címszerepében is.
Verdi-hőstenorként aratott sikereket többek közt Berlinben, Bécsben, Madridban, Barcelonában, Zürichben, Moszkvában, a Veronai Arénában és a Salzburgi Ünnepi Játékokon, de emlékezetes alakítást nyújtott 2018-ban a Berlini Állami Operaház Macbeth-produkciójában Anna Netrebko és Plácido Domingo partnereként is, Daniel Barenboim vezényletével. 

Az énekes gazdag olasz repertoárjáról nem hiányoznak Bellini, Donizetti, Cilea, Leoncavallo és Puccini olyan híres operáinak fontos főszerepei sem, mint a Norma, a Linda di Chamounix, az Adriana Lecouvreur, a Bajazzók, a Tosca, a Pillangókisasszony vagy a Turandot.

Az augusztus 19-i esten Fabio Sartori többek közt a Simon Boccanegra, a Macbeth, a Bajazzók, a Tosca és a Pillangókisasszony című operákból ad elő részleteket.

Ez a koncert Jonas Kaufmann fellépésével kezdődött az Eiffel Műhelyháznak a parkmegnyitóján, tavaly pedig egy francia és egy amerikai művészt hallhattunk. Az idei gála átkerült az Operaházba, s mivel egy kiváló tenorista vendégeskedik nálunk, a fellépő művész repertoárjához igazítva alakítottuk ki a műsort. Csokorba szedtük a legnagyobb szerepeit, s Sartorinak ezúttal a legnagyobb magyar énekesnők lesznek a partnerei, akik önálló dalokkal is szerepelnek

– emelte ki Kocsár Balázs. Így az olasz tenor az est Puccini-duettjeiben Ádám Zsuzsannával és Boross Csillával lép színpadra, mellettük Létay Kiss Gabriella, Sáfár Orsolya és Szántó Andrea, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara működik közre az Aida, a Traviata és a Manon Lescaut részleteiben.

A Tenorissimo gála egyben méltó indítása az augusztus 20-i ünnepségsorozatnak, hiszen kezdődallamként felcsendül Beethoven István király című művének nyitánya is.

Az est háziasszonya Gyüdi Melitta, rendezője Almási-Tóth András művészeti igazgató. A műsorról és a jegyvételről bővebb információt a Magyar Állami Operaház honlapján olvashatnak.

Borítókép: Fabio Sartori olasz tenor (Fotó: Victor Santiago)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.