időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo
Zarándokkoncert a Szent Efrém Férfikarral a Zempléni Fesztiválon

A Szentlélek hárfájának dalai

Bényei Adrienn
2022.08.16. 13:09 2022.08.16. 13:53
A Szentlélek hárfájának dalai

A húszéves jubileumát ünneplő Szent Efrém Férfikar egyik legfontosabb koncertjét tartja holnap a Zempléni Fesztiválon, ahol gyökereikhez visszatérve, 14 órakor Filkeházán és 18 órakor Mikóházán adnak koncerteket, a két helyszín között pedig együtt zarándokolnak a közönséggel. Az ingyenes koncerten a helyszínhez és a jubileumhoz méltón az együttes ahhoz a repertoárhoz nyúl vissza, amivel kezdeti sikereiket elérték. A görögkatolikus szakrális zene és a bizánci hagyomány énekei egyaránt elhangoznak a koncerteken, de az együttes egyéb fontos arcai, a magyar kortárs zene, a klasszikus magyar férfikari mesterek, illetve a saját feldolgozások is megjelennek a repertoárban – olvashatjuk közleményükben.

Nagy hangsúlyt kap Boksay János Aranyszájú Szent János liturgiája is, aminek felvétele mérföldkő volt a Szent Efrém Férfikar életében: ezzel helyezték el magukat és a Kárpát-medencei bizánci vokális tradíciót is a világ szakrális zenei térképén. Nem maradhatnak el a nagy pravoszláv mesterek, Rachmaninov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov művei és a Szent Efrém Férfikar védjegyévé váló saját feldolgozások sem a koncertről.

A Csepelen működő Budapesti Görögkatolikus Kórus férfi tagjai éppen húsz évvel ezelőtt, 2002 augusztusában adták első koncertjüket Szent Efrém Férfikar néven, Bubnó Tamás vezetésével. A Zempléni Művészeti Napokon megvalósuló koncert egy két évtizede íródó sikertörténet első állomása volt: ez indította útjára Magyarország egyik legnépszerűbbé váló vokális együttesét. A férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. 

A Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is. 

Tizennégy lemezük jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics című albumot 2010-ben Supersonic díjjal jutalmazták Luxemburgban, a Benedicamus Dominót pedig Gramofon díjra jelölték. A Férfikar 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehetett át. Ugyanebben az évben Budapest főváros közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka díjat adományozott a Szent Efrém Férfikarnak. 

Borítókép: a Szent Efrém Férfikar (Fotó: Orbán Domonkos)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.