időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo
Nyolc koncert, gasztronómiai és filmes programok is várják az érdeklődőket

Távol-keleti komolyzenei fesztivál kezdődik a Magyar Zene Házában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.18. 19:51 2022.08.19. 23:07
Távol-keleti komolyzenei fesztivál kezdődik a Magyar Zene Házában

Első alkalommal rendezik meg a Távol-keleti komolyzenei fesztivált szeptember 1. és 4. között a budapesti Magyar Zene Házában. A rendezvényen nyolc koncert, gasztronómiai és filmes programok, zöldtea- és szakékóstolás, origamiworkshop és animevetítés is várja az érdeklődőket.

A fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója lesz. 

A fesztivál szeptember 1-jén este hat órakor a japán nagykövet jelenlétében kezdődik, majd a szervezők fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában Kurokava Rioicsi Berlinben élő japán vizuális művész munkája látható a négy napban.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki 2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora. Farkas Gábor 2020-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett Japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

– Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek. Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amikben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak, a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. Nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő a titkuk kulcsa. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek 

– idézi a az intézmény közleménye Farkas Gábor szavait.

Az idei magyar kultúra napján, január 22-én átadott Magyar Zene Háza első teljes koncertévadja a távol-keleti komolyzenei fesztivállal kezdődik.

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó: Mohai Balázs)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.