időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo
A 230 éves Kolozsvári Állami Magyar Színház új évadának programjai

Jubileumi megemlékezések, színházi fesztivál Kolozsváron

Bényei Adrienn
2022.09.09. 18:13 2022.09.09. 18:25
Jubileumi megemlékezések, színházi fesztivál Kolozsváron

Eseménydús évad előtt áll a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Egyrészt zajlik a színház felújítása és korszerűsítése, másrészt idén decemberben ünnepli a színház a fennállásának 230. évfordulóját. Ugyanakkor Janovics Jenő születésének 150. évfordulójáról, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról, valamint Tamási Áron születésének 125. évfordulójáról is lesznek megemlékezések a színház jubileumi évadában.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor sajtótájékoztatón ismertette a 2022–2023-as évad terveit. 

Elmondta, hogy a 2022–2023-as évad első bemutatója a Tamási Áron 125 emlékévhez kapcsolódik: a szerző Ősvigasztalás című drámáját október 5-én láthatja a közönség Béres László rendezésében. Októberben lesz a Tompa Gábor által rendezett Prométheusz’22 című nemzetközi koprodukció ljubljanai bemutatója. Ezt követően az előadás még hét alkalommal lesz látható az SNT Drama Ljubljana színpadán. A produkció a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljublajana közös előadása.

Az Interferenciák Nemzetközi Színház Fesztivál 8. alkalma november 17. és 27. között lesz. Az újra fizikai formában létrejövő fesztivál idén a Félelem/Remény alcímet viseli. A fesztivál tizenegy napja alatt többek között olyan társulatok látogatnak el Kolozsvárra, mint a Théâtre Vidy-Lausanne Svájcból, az Odéon – Théâtre de l’Europe, az Atelier 3+1 és a Collectif A Franciaországból, a Sao Joao Nemzeti Színház Portugáliából, de jelen lesz a Luxemburgi Nemzeti Színház és a Konstancai Állami Színház is, valamint visszatér a dél-koreai Lee Jaram, ezúttal Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című regényéből készült adaptációval. Az előadások mellett szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók, könyvbemutatók és kiállítások színesítik a programot.

A fesztivált követően decemberben kezdi el Bocsárdi László a Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készülő színpadi adaptáció próbáit a nagyszínpadon. Az előadás bemutatóját januárban tartják. Szabó K. István, aki első alkalommal dolgozik a kolozsvári színházban, ugyancsak egy magyar klasszikus szerző, Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényét állítja színpadra a színház stúdiótermében. Majd Tompa Gábor szintén a színház stúdiótermében rendezi meg Jon Fosse kortárs norvég drámaíró I Am the Wind című kétszemélyes színművét.

Februárban új szereposztásban lesz látható a Ványa bácsi, így Andrei Șerban tetralógiája, vagyis a Ványa bácsi, a Hedda Gabler, a Suttogások és sikolyok és az Oidipusz újra műsoron lesz ebben az évadban. Az utolsó bemutatót Nagy Botond jegyzi: ez az Elektra című előadás, Kali Ágnes és Nagy Botond adaptációja Euripidész, Eugene O’Neill, Jean Giraudoux, Carl Gustav Jung és Richard Strauss nyomán. Tompa Gábor elmondta, hogy a jövő tavasszal Magyarországon megrendezendő Színházi Olimpiára különböző előadásokkal több meghívást is kapott a színház, többek között Miskolcra, Szegedre, Pécsre, Budapestre. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a pandémia okozta megszorítások következtében elmaradt fesztiválokon való részvételek is megvalósulhatnak.

Borítókép: A színház épülete (Forrás: Wikipédia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.