időjárás 13°C Amália 2022. október 7.
logo

Ruhaszobrok szúnyoghálóból és cirkuszi ponyvából

Magyar Nemzet
2022.09.21. 09:06
Ruhaszobrok szúnyoghálóból és cirkuszi ponyvából

Óriás kirakati babák költöztek a Nemzeti Múzeum kertjébe, a három és fél méter magas szobrok tizenegy kortárs textilművész ruháit viselik. A Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigszalagból.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is azt hangsúlyozta a kiállítást megnyitó beszédében, hogy mennyire fontos a művészetben, a kultúrában is az újrahasznosítás. Szépséget alkotni olyan alapanyagokból, amelyek sokszor a szemétben végeznék, vagy amelyekről nem is gondolnánk, hogy alkalmasak lennének műalkotások készítésére. A 25 ruhaszobrot megalkotó művészek éppen ezt bizonyítják a Hagyományunk ruhaszobrai című tárlattal.

A szabadtéri kiállítás a magyar hagyományokra épül, így a ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok, a keresztszemes hímzés, a szőttes, sőt még mézeskalács figurák is. 

A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében szeptember 20-tól október 6-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Borítókép: Óriásbáb a Múzeumkertben (Forrás: MNM)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.