1956-os forradalmat ünnepli Kanada a Kelemen Kvartett-tel Ottawában a Magyar örökség hónapjában

A Kelemen Kvartett Vass-Salazar Mária nagykövet asszony meghívására érkezett Kanadába.

Forrás: Sajtóközlemény2022. 10. 25. 18:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar örökség hónapja jegyében Dr. Peter Simon, vagy Simon Péter, a kanadai Királyi Konzervatórium magyar származású elnöke és vezérigazgatója, a kanadai kulturális élet kiemelkedően jeles képviselője a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült, amelyet Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete adott át ünnepélyes keretek között 2022. október 23-án az ottawai nagyköveti rezidencián. 

A ceremónia az idén októberben Ontario tartományban, Kanadában először megrendezésre kerülő Magyar örökség hónapja programsorozat részeként a kanadai kulturális élet legkiemelkedőbb alakjaival zajlott – írják a sajtóközleményben.

A Kelemen Kvartett Vass-Salazar Mária nagykövet asszony meghívására érkezett Kanadába, az NKA támogatásával, a Magyarország Ottawai Nagykövetsége szervezésében. A Kelemen Barnabás által vezetett világhírű kvartett az ünnepségen Bartók- és Haydn-műveket játszott rendkívüli sikerrel.

Dr. Peter Simon, a kanadai Királyi Konzervatórium és a New York-i Manhattan School of Music elnöke a kitüntetésátadáson büszkén beszélt magyar gyökereiről. 

– Ezt a kitüntetést a szovjet elnyomásnak ellenálló magyarok milliói bátorságának elismeréseként fogadom el, és azoknak a magyaroknak az emlékére, akik életüket adták a szabadságért 1956-ban – mondta Dr. Peter Simon. 

– Magyar örökségem büszkeséggel tölt el. Az 1956-os forradalom és szabadságharc fontos része családom történetének, ahogy más kanadai magyarokénak is – tette hozzá.

A Kelemen Kvartett sikere október 24-én folytatódott a kanadai magyar nagykövetség szervezésében az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett rendkívüli, telt házas koncerttel a legendás Carleton Dominion Chalmers Centre-ben.

Kanada legmagasabb rangú politikusai, közéleti méltóságok és nemzetközi diplomácia mintegy 80 képviselője jelenlétében a koncertet Vass-Salazar Mária nagykövet nyitotta meg. 

A közleményben kiemelték, hogy az 1956-os forradalom előtt tisztelgő koncert vendégei között volt Anthony Rota kanadai házelnök, Jean Chrétien volt kanadai miniszterelnök, David L. Cohen, az Egyesült Államok kanadai nagykövete, Ivan Jurkovics apostoli nuncius, Michel Miraillet, Franciaország kanadai nagykövete, Marc Gold szenátor, Mary Coyle szenátor, valamint Christopher Deacon, a National Arts Centre (Kanada legjelentősebb előadó-művészeti központja) elnök-vezérigazgatója és Barry Shiffman, a Taylor Akadémia igazgatója, a Glenn Gould School dékánhelyettese és kamarazenei igazgatója.

Barry Shiffman, aki egyben a világhírű Saint Lawrence Quartet alapító hegedűse is elmondta: sok kitűnő vonósnégyest ismer, de olyat, mint a Kelemen Kvartett egyet sem. 

A tradíciók ellenére ugyanis a Kelemen Kvartett nem törődik azzal, hogy minden egyforma legyen, hogy egy helyen játsszanak a vonók, viszont mind a négyen egyforma fanatikus szenvedéllyel játszanak, amelynek egészen különleges és eredeti hatása van. Soha ne változzanak meg!

A vonósnégyes következő fellépésére – amelyre minden jegy elkelt – a Kanadai Királyi Konzervatóriumban (RCM), Torontóban kerül sor. Az RCM kamarazenekar előadja Bartók Béla Divertimento című művét is, itt a koncertmester Kelemen Barnabás lesz, a második hegedűszólamot Kokas Katalin vezeti. A kvartett mesterkurzust is tart a konzervatórium diákjainak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.