Kalandos hétvége a nagycirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz színes programokkal várja a családokat ezen a hétvégén. Szombaton este hét órától tartják a Jókai Mór novellája alapján készült Melyiket a kilenc közül? című összművészeti karácsonyi előadás premierjét, amely gazdag látványvilágával és mély mondanivalójával az egész család számára maradandó élményt nyújt. Ezen kívül egész napos, ingyenes cirkuszművészeti rendezvényekkel, virtuálisvalóság-játékkal és az épület előtti téren magasdrót-bemutatókkal várják az érdeklődőket.

2022. 10. 15. 6:20
null
20221013 budapest fovarosi nagy cirkusz melyiket a 8bol c eloadas sajto probaja havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cirkuszművészet barátai bekapcsolódnak a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjában, a Holnemvolt Várban a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda által szervezett Kürtősbon fesztiválba is szombaton és vasárnap. A közvetlenül a Holnemvolt Vár mellett található cirkuszi lovardában 10 és 17 óra között interaktív ismeretterjesztő játékokkal készülnek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakemberei.

Lesznek interaktív kutyás bemutatók és olyan animációs foglalkozások, amelyek során a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat. Egyedülálló virtuálisvalóság-játékon is részt vehetnek, ahol a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés hét méter magasan egyensúlyozni.

Karácsony közeledtével a Fővárosi Nagycirkusz olyan összművészeti produkciót mutat be most szombaton, amelyben a cirkuszművészet mellett megjelenik a zene, az ének, a színház-és a bábművészet

– mondta az előadás sajtótájékoztatóján Fekete Péter, az intézmény főigazgatója. Hozzá tette, a karácsonyi előadás Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című novellája alapján készült. A novella egy mesteremberről és kilenc gyermekéről szól, akiket itt kilenc gyermekartista személyesít meg. A történet szerint a szegény csizmadiát gazdag szomszédja választás elé állítja: ha valamelyik gyermekét neki adja, azt úrként neveli fel.

Az a csodája Jókai művének, hogy karácsony környékén az igazi értékekre hívja fel a figyelmet. Erős szimbolikája és egyértelmű üzenete van

– emelte ki az előadást rendező Fekete Péter, hozzáfűzve, hogy a produkcióhoz olyan művészeket sikerült megnyerni, mint a János mestert alakító Szomor György vagy a Szomszéd szerepében látható Faragó András és Dancs János.

A karácsonyi meséhez Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente dramaturg saját dalokat írt, melyek közül több orgonakísérettel csendül majd fel. A jelmezeket Rátkai Erzsébet érdemes művész tervezte. Az előadás bővelkedik látványos díszletekben is: feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon és különleges, forgó londzsokban alászálló angyalok.

Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a produkcióban többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget.

Fellépnek például a 2016-os Dima karácsonya című műsor sztárjai, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, a Markin Family tagjai. Dmitrij Csernov, a világ egyik legjobb zsonglőrének produkcióját szintén több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták, a Medel Family tagjai pedig Mexikó leghíresebb cirkuszi dinasztiájából származó két fiatal nővér, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon. A Kirichenko Acrobats tagjai ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, míg Wolfgang Lauenburger az ember és állat közötti szereteten, bizalmon és játékon alapuló kapcsolatot mutatja be tizenegy kutyájával. Ádám Rudolf lovaszsonglőr számmal lép porondra, Novákovics Noémi kötélszámában egy nő belső harcait jeleníti meg, Ádám Henrik pedig szédületes magasdrót-produkciójával szerepel az előadásban.


Fekete Péter végül elmondta, hogy Ukrajnából a háború kitörése után több száz artistaművész érkezett Magyarországra. Hat hónapja napi 100-150 ukrajnai menekültnek biztosít ellátást, ad munkalehetőséget, oktatást és az artistanövendékeknek gyakorlási lehetőséget a Fővárosi Nagycirkusz. Közülük többen a Melyiket a kilenc közül? című darabban fellépési lehetőséget is kapnak. – Ez az előadás azt is üzeni a világnak, hogy az orosz–ukrán háború ellenére a két nemzet művészei továbbra is tudnak együtt dolgozni – hangsúlyozta a főigazgató.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.