A korvináktól a digitális könyvtárig

Kétszázhúsz esztendeje, 1802. november 25. óta szolgálja a nemzetet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az évfordulóhoz kapcsolódva nagyszabású állandó kiállítást alakított ki az intézmény, amely a magyar könyvkultúra kezdeteitől mutatja be a hatalmas gyűjtemény történetét.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 9:00
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esszencia című kiállítás megnyitóján Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója rámutatott, hogy a gyűjtemény ugyan Széchényi Ferenc nagyvonalú adományával jött létre, ám az elmúlt kétszáz év során – a tudatos gyarapítás mellett – hatalmas magángyűjteményeket fogadott be. – Olyan nagyságok kéziratai, könyvtárai találhatók meg nálunk, mint Kossuth, Jókai, Petőfi, Kölcsey, a Babits házaspár, Vass István és mások.
 

A főigazgató arra is fölhívta a figyelmet, hogy a nemzeti könyvtár előzményei között nemcsak a főúri könyvtárakat kell látnunk, de kiemelt figyelmet kell fordítanunk Mátyás király Corvina könyvtárára, amely a XIX. században alapított nemzeti könyvtárral „egy szellemi egységet alkot”. 

A kiállításon ugyancsak nagy szerepet kap a királyi gyűjtemény, amelynek megmaradt, bár szétszóródott kötetei közül – digitális formában ugyan – de egyre többet tud megmutatni az OSZK. – A világ negyvennégy őrzőhelyéről sorra érkeznek a csodálatos kódexek digitális verziói, s a megmaradt kódexek több mint a felének már miénk a közlési engedélye – mondta a főigazgató.


Novák Katalin köztársasági elnök asszony ünnepi köszöntőjét Victor Katalin elnöki tanácsadó tolmácsolta.

 

Ahhoz, hogy kétszázhúsz évvel ezelőtt nemzeti gyűjteményünk megalakulhasson, kellett ész, akarat, jó értelemben vett becsvágy és kellett egy magyarságában megingathatatlan államférfi, Széchényi Ferenc 

– hangsúlyozta levelében a köztársasági elnök asszony, rámutatva, hogy azok az emberek viszik előre közösségünk ügyét, akik nemcsak a megmaradásért küzdenek, de építeni is tudnak.


A Kulturális és Innovációs Miniszté­rium kultúráért felelős államtitkára, Hoppál Péter felidézte az OSZK megalapításának előzmé­nyeit, azt a történetiségé­ben is felemelő folyamatot, ahogy a főúri magángyűjteményekből közgyűjtemények lettek, ahogy a magyarság legjobbjai egyre-másra ismerték föl, hogy könyvtáraik nem csupán kincseket őriznek, nemcsak kutatóhelyek és a művelődés­szervezés központjai, hanem egyúttal a nemzeti kultúra írott emlékeinek lerakatai is, olyan gyűjtemények, amelyek a nemzet egészének fontosak. Mint fogalmazott: a magyar kultúra egyik legjelentősebb akadálymentesítése valósult meg kétszázhúsz évvel ezelőtt, hiszen az egyik legnagyobb magánkönyvtár vált elérhetővé mindenki számára.

Borítókép: Hoppál Péter a megnyitón (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.