időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Észak-Afrikában turnézik a Maladype

Magyar Nemzet
2022.11.30. 17:16
Észak-Afrikában turnézik a Maladype

A Maladype Színház az elmúlt húsz év alatt több mint negyven országban vendégszerepelt már, repertoár előadásait nagy sikerrel játszotta Amerika, Ázsia és Európa számos pontján. Afrikában azonban most mutatkozik be először a nemzetközi hírű együttes: az észak-afrikai turné részeként Egyiptom, Tunézia és Algéria internacionális színházi fesztiváljainak közönsége Augusztus és Yvonne című előadásaikat láthatja.

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben november 25–30. között 7. alkalommal rendezik meg a SITFY – Sharm El-Sheikh International Theatre Festival for Youth (SITFY – Ifjúsági Nemzetközi Színházi Fesztivál) elnevezésű színházi seregszemlét. A Sínai-félsziget egyetlen multinacionális színházi fesztiválját Mazen el-Garabavy rendező alapította, azzal a céllal, hogy találkozási és együttműködési lehetőséget biztosítson a Vörös-tenger partján évente összegyűlő többnemzetiségű színházi alkotók számára. 

A tekintélyes nemzetközi zsűri által összeválogatott SITFY versenyprogramban széles körben elismert alkotók és társulatok előadásai, valamint utcaszínházi és nem hagyományos színházi terekben megvalósuló performanszok is helyet kapnak. 

A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai fórumok és tematikus konferenciák látogathatók. Az idei színházi találkozón húsz ország 72 produkciója látható, többek között amerikai, brit, horvát, iraki, jordán, olasz, örmény, szlovák és egyiptomi előadások. A Maladype a Bruno Schulz novelláiból inspirálódott Augusztus című non-verbális előadásával képviseli Magyarországot a multikulturális fesztivál programjában. 

A Maladype társulata az egyiptomi vendégjáték után Tunéziába utazik, ahol a december 3-tól 10-ig tartó periódusban a Tuniszban 23. alkalommal megrendezésre kerülő JTC – Journées Théâtrales de Carthage (JTC – karthágói színházi napok) nemzetközi összművészeti fesztiválon mutatja be Yvonne című előadását. 

 

Az 1983-ban létrehozott fesztivál az egyetlen afro-arab kulturális rendezvény a világon, amely a sokszínű művészi kifejezésmód és az újító színházi kezdeményezések számára nyújt nemzetközi platformot. A karthágói filmes napokkal egyidőben lebonyolításra kerülő változatos műfajokat kínáló (a prózától a mozgásszínházig, a klasszikus daraboktól a kortárs művekig) összművészeti esemény a résztvevők számára számos szakmai programot is kínál. A Tunézia fővárosában létrejövő seregszemlén idén negyven ország több mint száz produkciója mutatkozhat be harminc különböző helyszínen. Balázs Zoltán, a Maladype vezetője, a Gombrowicz-mű rendezője nem ismeretlen a tunéziai közönség és színházi szakma számára, hiszen a bukaresti Odeon Színházban jelenleg is nagy sikerrel futó Gardénia rendezése 2018. december 15-én már bemutatásra került az afrikai-arab régió legjelentősebb fesztiválján.

A Maladype észak-afrikai turnéja Algériában zárul, ahol december 21-26. között első alkalommal szerveznek nemzetközi színházi fesztivált. Az Észak-, és Nyugat-Afrikát összekötő kereskedelmi útvonal fontos központjában, Adrarban megvalósuló Sahara International Theatre Nights (Szahara Éjszakái Nemzetközi Színházi Fesztivál) programjába olyan előadások kaptak meghívást, amelyek egyedi látásmódjukkal és sajátos színházi nyelvezetükkel tűnnek ki a színházi produktumok sokaságából. 

A forró sivatag történelmi városának különféle színpadain tizenhat ország mutatkozik be előadásaival. Okbaoui Cheikh, alapító-igazgató, a fesztivál részletes műsorfüzetét ismertető sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az idén első alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi színházi találkozó díszvendége a Maladype Színház lesz, aki adrari fesztiválszereplése előtt az algíri nemzeti színházban is bemutatja majd többszörösen díjazott Augusztus című produkcióját.

Borítókép: A társulat (Forrás: Maladype)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.