Evangélikus ünnepi istentisztelet Petőfi keresztelésének 200. évfordulója alkalmából

Istentisztelettel csatlakozik a Magyarországi Evangélikus Egyház a Petőfi-szilveszter elnevezésű eseményhez, amelyet Kiskőrös a kétszáz éve született Petőfi Sándor emlékére rendez.

Magyar Nemzet
2022. 12. 21. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petőfi Sándor pontos születésnapja körül ma is folyik a szakmai vita, a keresztelési anyakönyv tanúsága szerint azonban az biztos, hogy a költőt a kiskőrösi ágostai hitvallású evangélikus templomban keresztélték meg 1823. január 1-jén.  Ezért a keresztelés 200. évfordulója alkalmából, annak helyszínén ünnepi istentisztelettel csatlakozik az evangélikus egyház a Petőfi 200 elnevezésű országos rendezvénysorozathoz, valamint a kiskőrösi Petőfi-szilveszterhez.
 A Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség Luther Márton téri templomában 2023. január 1-jén 10 órakor kezdődő istentiszteleten Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdet igét, a liturgiában pedig Arató Lóránd, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség lelkésze szolgál majd. Az istentisztelet részeként bemutatják a Petőfi Sándor kereszteléséről szóló eredeti anyakönyvet is, amelyet kétszáz éve őriznek a helyi evangélikusok. 

Az istentiszteleten kívül az evangélikus egyház A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben címmel időszaki kiállítást rendez az Evangélikus Országos Múzeumban. Petőfi kapcsolata az evangélikus egyházzal leginkább a családján és az iskoláin keresztül ragadható meg.

Az evangélikus gyűjtemény több alig ismert Petőfi-relikviát őriz. Közülük is kiemelkedik első fennmaradt verskézirata, A hűtelenhez, amelyet a selmeci líceum irodalmi önképzőkörének „érdemkönyvébe” írt bele. A kiállítás az ifjú Petőfit állítja a középpontba: azt a gyermeket és fiatalembert, aki néhol viszontagságos tanulmányokon, magánéleti megrázkódtatásokon keresztül jutott el odáig, hogy születése után kétszáz évvel is az egyik legmeghatározóbb magyar költő.  A 2023. május 31-ig látogatható kiállítás hitelességét erősíti, hogy a múzeum éppen abban az épületben található, amely Petőfi idején a pesti evangélikus gimnáziumnak adott otthont. 

Több kezdeményezéssel készül az évfordulóra a nagy múltú evangélikus nevelési-oktatási hálózat is. Azok az intézmények, amelyekhez volt valamilyen kötődése Petőfi Sándornak, önálló rendezvényeket terveznek, melyekről az iskolák honlapján lehet tájékozódni. A költő életéről az intézmények közreműködésével készült kisfilmet szintén 2023-ban mutatják majd be. Az országos evangélikus rajzpályázat jövő évi kiírásában az általános iskolai és középiskolai kategóriában is kiemelt téma lesz Petőfi Sándor.
 

Borítókép: Petőfi Sándor (Forrás: Wikipedia Commons)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.