Biblioterápia a gyakorlatban

Újév alkalmával sokan végiggondolják, min kellene változtatni, hol vannak elakadásaik, mit lehetne másképp csinálni, és olyanok is akadnak szép számmal, akik tudják ugyan, hogy merre induljanak, de nem tudják, hogyan. Néhány héttel ezelőtt eljutottam egy biblioterápiás foglalkozásra, és az esztendő eleje kiváló alkalom, hogy megosszam önökkel a tapasztalataimat.

2023. 01. 02. 12:00
Karnok Csaba
20221114 Szeged József Attila és a nők. Könyvtári illusztráció Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könyvtárban gyűjtögettem az aktuális olvasnivalókat, amikor feltűnt a hirdetmény, amely irodalomterápiás foglalkozásra invitálta az érdeklődőket. Kérdeztem, válaszoltak, és ami elsősorban kiderült, az az, hogy ezek a foglalkozások nem pszichológiai jellegű beszélgetések.

– A biblioterápia a szó szoros értelmében nem terápia – magyarázza Forgács Anita, a foglalkozás vezetője –, inkább amolyan mentális segítő program, ami közös kulturális kincseinkre támaszkodva ad segítséget azoknak, akik úgy érzik, hogy egy-egy konkrét kérdésben támogatásra van szükségük.

A módszer azt a mindannyiunk által megtapasztalt hatást aknázza ki, amelyet az irodalom vált ki az olvasókból. Mikor regényt olvasunk, belehelyezkedünk a szereplők világába, élethelyzetébe, magunk is átéljük azokat az eseményeket, amik a regényhősökkel történnek. Olyannyira, hogy a tudati élményt sokszor fiziológiai jelenségek kísérik, izzadni kezdünk, fölmegy a vérnyomásunk, idegessé válunk, vagy éppen tettvágyra sarkallnak a képzelt kaland hatására felszabaduló különféle hormonok. Mindezt persze kockázat nélkül élhetjük át, a valóságban nem zuhan le a repülő, nem rabolnak el a kalózok, nem kell megküzdenünk a szeretett személyért.

Ezt az erőt használja ki a biblioterápia. 

A szakember szerint „két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen miközben irodalmi élményekkel gazdagodunk, olyan módon fogadhatjuk be a szövegeket, ahogy eddig még soha”.

A biblioterápiás beszélgetések ugyanis irányított párbeszédek, ahol a foglalkozás vezetője kérdéseinek, felvetéseinek a segítségével abba az irányba tereli a beszélgetést, hogy a résztvevők felfedezzék azokat a nézőpontokat, amelyek választ adhatnak saját életük kérdéseire is. Ráadásul nemcsak a saját válaszainkat fogalmazzuk meg az irodalmi mű által felvetett problémákra, de megismerjük a többiek véleményét, hozzáállását is, ezzel pedig új szempontokat, esetleg új megoldási lehetőségeket fedezhetünk fel.

– Sokat segíthetnek a kifejezetten önismeretre irányuló feladatok, kérdések, játékok, ahol a résztvevők szembesülnek a saját, sokszor ki nem mondott gondolataikkal, tudattartalmaikkal 

– magyarázta Forgács Anita, hozzátéve, hogy minden esetben az önfeltáró, önreflexív folyamat támogatása a lényeg, az, hogy az olvasók új szempontrendszer szerint találkozhassanak az irodalmi művekkel, megláthassák, kimondhassák azt, ami egyébként kimondatlan. Ennek azután van visszaható ereje. A kimondott szavak sokszor revelatív erővel bírnak.

Fontos elmondani, hogy a biblioterápiás foglalkozásokon kötelezően intim, bizalmi légkör uralkodik. Minden résztvevő biztos lehet abban, hogy szavai, gondolatai nem kerülnek ki a csoportból, így valóban felszabadult szellemi folyamatok kezdődhetnek el. Természetesen senkinek nem kötelező kiadnia magát, akadnak olyan résztvevők, akik csöndben ülik végig a foglalkozást, de hogy újra és újra eljönnek, mégis azt jelenti, hogy ad nekik valamit a beszélgetésélmény.

Irodalomterápiás foglalkozás egyre több helyen, egyre több könyvtárban elérhető, többnyire ingyenesen, de találhatunk a könyvtári rendszertől független szolgáltatásokat is, többnyire nem ingyenesen.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az újévi életmódváltáshoz a legerősebb kulturális támogatást adja ez a foglalkozás, ráadásul önmagában is nagyszerű élmény. Próbálják ki, ha tehetik!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.