időjárás 17°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Meghalt Kozma Dezső irodalomtörténész

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, PKE
2023.02.06. 15:19 2023.02.06. 15:56
Meghalt Kozma Dezső irodalomtörténész

Életének 87. évében, vasárnap elhunyt Kozma Dezső erdélyi magyar irodalomtörténész, az erdélyi magyar tudományos élet meghatározó alakja, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem volt rektorhelyettese, a Partiumi Keresztény Egyetem volt dékánja – közölte a nagyváradi egyetem.

Kozma Dezső 1935. november 6-án született Erdélyben, a Szilágy megyei Középlakon. Egyetemi tanulmányait 1953 és 1958 között végezte a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) magyar nyelv és irodalom szakon. A filológiai tudományok doktora volt, doktori értekezésében a 19. század második felének magyar irodalmát elemezte, és ezt az időszakot tanította a kolozsvári egyetemen.

Oktatásszervezői tevékenysége is kiemelkedő, 1996 és 2000 között a BBTE rektorhelyetteseként dolgozott. 2003-tól 2013-ig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) oktatott, ahol 2006-ig a Bölcsészettudományi Kar dékánja is volt.

A PKE emlékeztet: Kozma Dezső több mint négy évtizedes kolozsvári egyetemi pályafutását követően érkezett a partiumi városba, amikor a nagyváradi felsőoktatási intézmény számtalan akadállyal küzdött.

Elkötelezetten, teljes szakmai tekintélyével, rendkívüli, enciklopédikus tudásával, karakteres tanári egyéniségével, szilárd emberi tartásával, kifinomult vezetői hozzáértésével és tapintatával, ám, amikor kellett, személyes, határozott kiállásával is, töretlenül szolgálta a partiumi magyar egyetemépítés ügyét

– méltatja Kozma Dezső pályáját a nagyváradi egyetem.

Kozma Dezső tanulmányait, irodalomkritikai, műelemző, ismertető írásait számos erdélyi lap közölte. Nagy hangsúlyt fektetett a magyar irodalmi értékek népszerűsítésére, válogatást jelentetett meg a századforduló novelláiból, a 19. század végének magyar költészetéből. Az 1972-ben megjelent A valóság igézete című könyvében a századforduló kolozsvári szerkesztőségeiben megforduló írókat mutatta be. Arany János költészetéről, Petőfi Sándor erdélyi kötődéseiről jelentek meg kötetei, tanulmányokat publikált Ady Endre munkásságáról, Áprily Lajos, Kacsó Sándor, Kovács Dezső, Molter Károly és Sipos Domokos művészetéről.

2016-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2000-ben a Madách Irodalmi Társaság Madách-díját, 2004-ben a Magyar Professzorok Világtanácsának Pro Universitate et Scientia díját vehette át.

Borítókép: Kozma Dezső irodalomtörténész (Forrás: Partiumi Keresztény Egyetem)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.