Ők nyerték idén az Arany Málnát

Kiosztották a legpocsékabbnak bizonyuló filmes teljesítményekért járó Arany Málna-díjakat szombaton Los Angelesben. Idén a Netflix Blondie című életrajzi drámája, Jared Leto vámpíros története, a Morbius és Baz Luhman Elvis Presley-mozija bizonyult a legrosszabbnak.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 03. 12. 11:00
2023 Musicares POTY - Arrivals
US actor Tom Hanks attends the 2023 MusiCares Persons of the Year gala honoring Berry Gordy and Smokey Robinson at the LA Convention Center in Los Angeles, February 3, 2023. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év legrosszabb filmjeit és alkotóit díjazták szombaton Los Angelesben. Az Arany Málna-díj győzteseit hagyományosan az Oscar-díj átadása előtti napon hirdetik ki.

A legtöbb negatív kritikát idén Tom Hanks kapta, aki nemcsak a legrosszabb mellékszereplőnek, hanem a legrosszabb mozis párosításért járó díjat is kiérdemelte. Az Oscar-díjas színészt két filmért is jelölték: az Elvisben az énekes kegyetlen menedzserét játszó Parker ezredesként és Pinokkióként is dobogóra került a legrosszabb mellékszereplők mezőnyében. Az erőltetett akcentusát kritizálták, ráadásul neki ítélték a legrosszabb képernyős párosítás díját is a szerepéhez viselt maszkja miatt.

Idén az Arany Málna-díj zsűrije önkritikát gyakorolt egy botrányos jelölés miatt. Egy tizenkét éves kislányt jelöltek korábban a legrosszabb színésznő kategóriában a Tűzgyújtó hősnőjének megformálásáért. John B. Wilson, a Razzie társalapítója utóbb bocsánatot kért Ryan Kiera Armstong gyerekszínésztől, levették a jelöltlistáról, hogy ne tegyék ki a gyereket lehetséges zaklatásnak, ami egy ilyen díj esetében előfordulhat. S hogy a jövőben elkerüljék a hasonló botrányokat, előírták a jelöléseknél a tizennyolc éves korhatárt.

A Marilyn Monroe-ról szóló életrajzi dráma, a Blonde a legrosszabb film és forgatókönyv kategóriában is győzedelmeskedett. A legrosszabb férfi főszereplőnek járó díjat Jared Leto kapta a Morbiusban nyújtott alakításáért. A film mellékszereplője, Adria Arjona, aki dr. Martine Bancroftot játszotta, ugyancsak a díjazottak között szerepel.

Idén két olyan filmet is csapnivalóan rossznak értékelt a zsűri, amelynek színészei a vasárnap éjjeli Oscar-gálán is szerepelnek a jelöltek között.

Az Arany Málna-díjas Blonde című film címszereplője, a kubai Ana de Armas esélyes a legjobb színésznő Oscar-díjára, illetve Austin Butlers Elvis Presley megformálásáért van versenyben a legjobb férfi színész díjáért – olvasható a VG cikkében.

Az idei Arany Málna-díj nyertesei:

  • A legrosszabb színész: Jared Leto (Morbius)
  • A legrosszabb színésznő: Arany Málna (a 12 éves gyerekszínész jelölése miatt)
  • A legrosszabb férfi mellékszereplő: Tom Hanks (Elvis)
  • A legrosszabb női mellékszereplő: Adria Arjona (Morbius)
  • Legrosszabb rendező: Machine Gun Kelly (más néven Colson Baker) és Mod Sun (Good mourning)
  • Legrosszabb film: Blonde
  • Legrosszabb forgatókönyv: Andrew Dominik (Blonde)
  • Arany Málna Megváltó díja: Colin Farrel (2004-től a legrosszabb színész jelöltjétől a 2022-es legjobb színész Oscar-díjának jelöltjéig)
  • Legrosszabb remake: Pinokkió
  • Legrosszabb képernyő kombó: Tom Hanks nevetséges akcentusa és latexszel teli arca

Az idei Oscar-gálát helyi idő szerint vasárnap este tartják a Los Angeles-i Dolby Színházban. A magyar közvetés éjjel fél tizenkettőkor kezdődik a vörös szőnyeges bevonulással, a ceremónia pedig hétfőn hajnali egy órától látható. Az amerikai filmakadémia díjaira a legtöbb, tizenegy jelölést ebben az évben a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi kapta.

Borítókép: Tom Hanks (Fotó: AFP/Frederic J. Brown)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.