Négynapos utazás a zene körül: érkezik a Budapest Ritmo

Április 12-től 15-ig a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében az egyiptomi szakrális zenétől a ciprusi pszichedelikus folkig, Izlandtól a Szaharáig színes műfaji és földrajzi sokszínűséggel várja a világzene rajongóit a Budapest Ritmo fesztivál.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz koncert, három dj-set, nyolc film, négynapos zene körüli utazás várja az érdeklődőket négy budapesti helyszínen. Idén többek közt Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjeiből, kibővült filmeseményekből és egyedi együttműködésekből áll majd a Budapest Ritmo fesztivál programja.

A programsorozat nyitókoncertje az egyiptomi és marokkói szakrális hagyományba kalauzol a Mazaher és a magyar-marokkói Tariqa fellépésén a Magyar Zene Házában. A teltházas koncertet a Bartók Tavasz online felületein élőben is követhetik az érdeklődők. Az ingyenes showcase-napon új hazai és régiós tehetségek tartanak seregszemlét a Szimplában: három magyar és három kelet-közép-európai feltörekvő együttes mutatkozik be a nemzetközi szakma meghívott képviselői és persze a közönség előtt. Április 14-én pénteken és 15-én szombaton többek között a szaharai rockot játszó Tamikrest, az izlandi díva, Emilíana Torrini a Colorist Orchestra kíséretében, Monsieur Doumani és az Óperentzia, a Daagadana ukrán–lengyel dzsesszes elektronikája és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar lesz látható és hallható. Mali blues és izlandi pop, észt népzene és ciprusi pszichedelikus folk találkozik – napi hat koncerten.
 

Idén különleges magyar produkció emlékezik meg zene és költészet összefonódásáról. Az Erzsébet téren lép fel a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és vendégei: Másik János, Novák János és Csoóri Sándor „Sündi” játszik fiatal énekes-dalszerzők, Balla Gergely és Barkóczi Noémi mellett, saját számokkal és versfeldolgozásokkal szőve szorosabbá zene és költészet viszonyát. 

 

A Budapest Ritmo gyártásában készült zenei filmek és különleges zenei dokumentumfilmek szintén helyt kaptak a programban. Idén debütál például a Ritmo produkciójában Veni, azaz Szász Veronika zenéjére Regős Ábel koncepciója mentén készült kísérleti rövidfilm, az Újra meg újra, de 2022-ben készült filmetűdök is láthatók lesznek pénteken és szombaton a Toldi moziban. A koncertprogramot válogatott dokumentumfilmek egészítik ki: az érdeklődők a vásznon és élőben is betekintést nyerhetnek a Tamikrest vagy az észt folk világába. Látható lesz az iráni nők zenei lázadását vagy Cesária Évora életművét bemutató film is.

A Budapest Ritmo programja ITT érhető el.

Borítókép: BudaPesme zenekar (Fotó: Budapest Ritmo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.