A Hagyományok Háza folkudvarral vesz részt a Double Rise fesztiválon

Sokszínű programmal készül a Hagyományok Háza az augusztus 10–12. közötti torockói Double Rise fesztiválra. A folkudvarban az erdélyi falvak adatközlő népzenészeivel találkozhatnak a látogatók. A programokat Tóth Katalin, az alapítvány kulturális szervezője ismertette.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 10:15
hagyományok háza
Fotó: Double Rise
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a Double Rise Torockón

 

A torockói Double Rise fesztiválon a Hagyományok Háza folkudvarral várja az érdeklődőket idén is csütörtöktől szombatig.

 Az udvar két házigazdája Berecz István és Kacsó Hanga Borbála. Hozzájuk csatlakozott a Tokos Zenekar, akik a talpalávalót szolgáltatják a táncoktatáshoz és táncházhoz. 

– Igazi újdonság a 25. Szent István-napi néptánctalálkozó külföldi és Kárpát-medencei táncegyüttesek estje közös vonulással, tánckavalkáddal és gálaműsorral. Ennek a programnak a hagyományos helyszíne Kolozsvár és környéke, de idén a néptánctalálkozó Torockóra is kilátogat – mondta Tóth Katalin kulturális szervező.

hagyományok háza
Népzenei különlegességekkel készülnek a folkudvar házigazdái  (Fotó: Hagyományok Háza)

 

Koncertek és táncház hajnalig

 

Pénteken a mexikói Maceu néptáncegyüttes és a görög Assiros néptáncegyüttes vendégeskedik a folkudvarban. – E különleges eseményt a kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesületnek és a Szarkaláb Néptáncegyüttesnek köszönhetjük – hangsúlyozta a szervező. De visszatérő fellépők is színesítik a műsort, így a csütörtöki nyitóestén a Parno Graszt zenekar, a szombati záróesten pedig a gyimesi vendégekkel kiegészülő Csángálló Zenekar muzsikál.

–  Szintén visszatérők az adatközlő népzenészmestereink Magyarlapádról, Kalotaszegről és Szászcsávásról. Tőlük tánc- és énekoktatásokon leshetjük el a generációról generációra öröklött tudásukat – folytatta Tóth Katalin.

 

A népi kultúrára nevelés fontossága

 

A koncertek és a táncház mellett számos kézműves foglalkozáson is részt vehetnek a látogatók. Emellett játékos vetélkedőre, a folkkvízre is be lehet nevezni. 
– A táncos mesterkurzus a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői, Deffend Irén és Bordás Barnabás vezetésével a haladó szinten táncolókat szólítja meg, viszont lesz kezdő szintű táncoktatás is – ismertette a kulturális szervező.

 

Borítókép: Pillanatfotó a torockói Double Rise fesztiválról (Fotó: Hagyományok Háza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.