Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Kuflik a Hild téren

Magyarországon elsőként a főváros V. kerületében hoztak létre Dániel András nagysikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret, amely akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő.

2023. 09. 17. 20:21
DÁNIEL András; SZENTGYÖRGYVÖLGYI Péter
Dániel András író mesehősei elevenednek meg a megújult Hild téren Budapesten Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok vasárnap vehették birtokba, az átadón többi között Kufli-meseolvasás, koncertek, valamint gyermekműsorok is várták a látogatókat.
A vasárnapi parkátadó rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere azt mondta:

 Hatalmas öröm és büszkeség nekünk, belvárosiaknak, hogy összefogással, közös tervezéssel a Hild téren létrehoztuk hazánk első Kufli tematikájú, befogadó játszóterét, ahol a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak, valamint itt is érvényre juttattuk azt a példaértékű klímatudatos szemléletet, amit az V. kerületben már évek óta képviselünk. Az összetartás, az együttműködés, a Belváros szeretete segítette mindannyunk álmának a megvalósulását, ez a belvárosiak közös sikere!

Magyarország első Kufli-tematikájú, befogadó játszóterén klímatudatos megoldások alkalmazásában élen járó parkban egyebek mellett 13 új fát ültettek, egy speciális ültetési módszert, víztakarékos megoldásokat, esővizet helyben megtartó rendszert is alkalmaztak, az új parkban fúrt kút is van.
 

DÁNIEL András; SZENTGYÖRGYVÖLGYI Péter
Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere beszédet mond a Kufli-tematikájú játszótér megnyitóján (Fotó: Bruzák Noémi)

A vasárnapi eseményre kiadott közleményben felidézték, hogy a főváros önkormányzata 2021. október 1-jével adta át a leromlott állapotú Hild tér üzemeltetését a Belváros önkormányzatának. Az V. kerület célként határozta meg, hogy a tér és a kapcsolódó közterületek átépítésével a mai kor igényeinek megfelelő közösségi teret és parkot alakítsanak ki, amelynek szerves részét képezi az új játszótér is. Tájékoztatásuk szerint a Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelembe vették az V. kerületben élő családok és a szomszédos óvoda igényeit is. Az eseményen jelen volt Dániel András író is.

DÁNIEL András
Az új Kufli-tematikájú játszótér a belvárosi Hild téren a megnyitó napján Fotó: Bruzák Noémi


A teljes egészében a Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját segítve a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással segítette.
 

A téren, mint ahogyan a Belváros összes, az elmúlt időszakban megújult közterületén, kialakították a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeit. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják. A zöldszemléletnek megfelelően nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak.


A tervezési koncepció gerincét a parkban jelen levő koros fák képezték, miközben a Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több, nagyméretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel, változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott.
A parkban illemhelyet és pelenkázót is kialakítottak, és egy gyermekbarát ivókutat is telepítettek.
Borítókép: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere (jobbról) és Dániel András író (balról) leleplez egy játékot a Kufli-tematikájú játszótér megnyitóján a belvárosi Hild téren (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.