Műfordítót díjazott az Írószövetség

A Hieronymus-díj, korábban Forintos Díj a Magyar Írószövetség műfordítói szakosztályának hatáskörébe tartozó legmagasabb szakmai elismerés. Az 1982-ben alapított elismerést idén Szénási Ferencnek adományozta a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma. A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke adta át a Magyar Írószövetség székházában.

2023. 09. 29. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjat minden évben Szent Jeromos, a Biblia fordítója, a fordítók védőszentjének napján osztják ki. Idén szeptember 28-án Szénási Ferenc műfordítónak adta át Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke. 
 

Szénási Ferenc évtizedeken át végzett, magas színvonalú, hiánypótló műfordítói munkásságáért részesült a kitüntetésben.

A műfordító 1946-ban született Budapesten. Az ELTE magyar–olasz szakán szerzett diplomát, később doktori (PhD) fokozatot. Italianista, műfordító és irodalomtörténész, az ezredfordulótól szépprózai írásokkal is jelentkezik. Két önálló tanulmánykötetet szentelt a XX. századi olasz irodalomnak. Hosszú évekig szerkesztője volt a Nagyvilág folyóiratnak. Modern olasz irodalmat tanított Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen. Olyan fontos olasz írók műveit ültette magyarra, mint Italo Calvino, Luigi Pirandello, Alberto Moravia, Umberto Eco, Giuseppe Ungareti, de számos költeményt is fordított, többek között Dante, Petrarca, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale, Edoardo Sanguineti, Mario Luzi műveit. 

Borítókép: A díjátadó és a díjazott (Forrás: Magyar Írószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.