Múlt századi főutcát ábrázoló falfestményt adtak át Debrecenben

Újabb falfestmény színesíti Debrecen utcaképét. Ugyanis ma adták át a település egykori főutcáját megelevenítő, kilencven négyzetméteres alkotást.

Forrás: Haon.hu, MTI2023. 09. 12. 20:30
Debrecen - falfestmény
Debrecen, 2023. szeptember 12. A falfestmény mintájául szolgáló képeslapok a Piac utcai egyik ház tûzfala elõtt Debrecenben 2023. szeptember 12-én. A kilencven négyzetméteres freskót a 19-20. század fordulóján nyomtatott, Debrecen fõutcáját ábrázoló képeslap alapján a Grafik Trafik csapata készített el. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Piac utca 39. szám alatt megtekinthető monumentális falfestmény szám szerint a harmadik köztéri falfestmény, amelyet csodálhatnak a debreceniek – olvasható a Haon.hu oldalon. 

debrecen
Múlt századi hangulatot idéz az új falfestmény (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A festmény mai átadóján Puskás István kultúráért felelős alpolgármester elmondta, hogy a falfestmények célja az, hogy megidézzék a város múltját.

 

Ez emléket állít egyrészt a Rickl család előtt, a dinasztia Debrecen életében hosszú éveken keresztül játszott szerepet mint kereskedő család és mint a város polgárságának fontos tagja, de szorosan hozzákötődik Szabó Magda is, ilyen módon most ez a falfestmény az írónőről és az ő Debrecenhez való viszonyáról is mesél nekünk 

– idézi az alpolgármestert a Haon.hu.

Az átadón részt vett többek között Angi Lajos, a Déri Múzeum igazgatója is, aki elmondta, a falfestmény megvalósulásához összefogásra volt szükség, ehhez pedig örömmel csatlakozott a múzeum. Kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakája előtti napokban átadták az új, Cívisek világa című tárlatukat. 

–  Ehhez kapcsolódik a mai esemény is, hiszen a munkatársaink szerették volna társadalmasítani ezt a remek kiállítást, melynek hármas célt fogalmaztunk meg – folytatta Angi Lajos, majd kifejtette: – Szerettük volna Debrecen múltját, történetét és kultúráját bemutatni a tárgyi emlékeken keresztül, emellett szerettünk volna elgondolkodtatni minden debrecenit arról, hogy mit is jelent számára a debreceniség, mit tud felvállalni ezekből a hagyományokból, mi az, amivel azonosulni tud, mi az, amit ápolni szeretne ebből a kulturális hagyományból. Harmadrészt pedig szeretnénk mozgósítani a közönséget a kulturális értékek megőrzésére, a közösség építésére.

 

Borítókép: Falfestmény a debreceni Piac utcán (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.