Vidnyánszky Attila: Mindent elkövetnek, hogy megszűnjön a kárpátaljai magyarság + videó

A Nemzeti Színház igazgatója hosszú idő óta először adott hosszabb lélegzetű televíziós interjút. Most Andor Évának nyilatkozott a Kontextus nevű YouTube-csatornán, ahol szó esett színházról, egyetemről, politikáról és szülőföldjéről, Kárpátaljáról is az orosz–ukrán háború kapcsán.

Forrás: Kontextus2023. 09. 16. 21:19
Vidnyánszky Attila
2023.08.26. Budapest Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzeti Színház igazgatója. Magyar Nemzet/Éberling András Fotó: Éberling András Forrás: Éberling András/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy számított-e a Színház- és Filmművészeti Egyetem évadnyitója idején valamilyen tiltakozásra, botrányra, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökeként azt válaszolta, hogy mostanában nem nagyon szokott lenni botrány. Ha van is tiltakozás, az korrektül szerény. – Nyilván sokan nehezen emésztik meg, ami az egyetemmel történt, de ezzel együtt már a tavalyi év is egy nagyon építkezős év volt. Ettől az évtől azt várom, hogy még jobban előrelépünk, nagyon komoly tanárokat sikerült megszereznünk az évfolyam indítására. Kezd úgy alakulni az egyetem, ahogy én elképzeltem – jelentette ki Vidnyánszky. 

Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzeti Színház igazgatója
 „Miért is várnék el változást életük pályájának végén lévő emberektől?”. Fotó: Éberling András

Arra a riporteri kérdésre, mit szól ahhoz, hogy több színész is jelezte, hogy az SZFE jelenlegi vezetésétől nem hajlandó átvenni az aranydiplomáját, Vidnyánszky elmondta: nem tud rájuk rossz lélekkel gondolni, mert az az egész rendszer, amit megpróbálnak most leépíteni, megváltoztatni, az igazodásról szólt a szakmában, most is arról szól. – Ez egy fantasztikusan, nagyon profin felépített rendszer, aminek megvannak a különböző szintű szereplői, és hát nekik ez van kódolva a lelkükbe – jelentette ki. 

 – Így élték le az egész életüket, hogy valakinek meg akartak felelni, mert ezt várták el tőlük. Miért is várnék el változást életük pályájának végén lévő emberektől? Azt gondolom, hogy az a világ nem változott semmit. Ugyanúgy működik ugyanolyan agresszivitással. Megvannak a szereplői a fesztiválszervezőktől a kritikusokon át – elsősorban a színházigazgatók vagy a rendezők –, de minden szinten kiépítettség van – közölte. 

A Nemzeti Színház igazgatója a baloldali kultúrterrorról. Forrás: Kontextus /Origó

Már az egyetemen az kódoltatott bele a lelkükbe, hogy milyen gondolatok mentén illik gondolkodni, miket kell hinni a világ dolgairól. Ezt látjuk Nyugaton a maga tomboló teljességében. A kritikuscéh most is jelzi, hogy kik felé kell orientálódni.

Mindenki, aki azt mondja, hogy ez itt a mostani kormány túlzása, hazudik. A helyzet annál is rosszabb, mint amennyit arról beszélünk 

– jelentette ki. 

A beszélgetésben szó esett Kárpátaljáról, a Nemzeti Színház igazgatójának szülőföldjéről is. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a háború az ő családját is mélyen érinti, mert több olyan közeli hozzátartozója van, aki Ungváron vagy Kijevben él. Nekik megpróbál mindenben segíteni. 

Ő Kijevben tanult a színművészetin, és hitt a szabad, önálló Ukrajnában, diákként maga is részt vett az amelletti tüntetéseken. Azt hitte, hogy az a nép, amelyik egy kommunista hatalom által volt évtizedeken át megnyomorítva, majd egy olyan világot fog kiépíteni, ahol a nemzetiségi kisebbséghez tartozóknak is jó lesz.

– Hát nem így alakult, nagyon hamar éreztük azt, hogy másodrangú állampolgárai vagyunk ennek az országnak. Ezzel együtt ott Kijevben barátaim, munkatársaim szenvednek. Megsínylik, akik hazafiként átélik ezt az egészet. Nagyon összetett a helyzet, mert a két nagyobb fiam édesanyja Moszkvában színésznő. Unokatestvéreik közül van olyan, aki az orosz hadseregben harcol  – közölte a színházigazgató.  

Vidnyánszky Attila a kárpátaljai magyarság hányattatásairól. Forrás: Kontextus/Origó

Mint elmondta, ő leginkább kárpátaljaiként éli meg nehezen a helyzetet, mert lassan megszűnik a kárpátaljai magyarság.

Szoktam mondani, hogy túléltünk tatárt, törököt, Habsburgot, cseheket, kommunistákat. Nem biztos, hogy ez lesz a legdicsőségesebb tette a szabad Ukrajnának, de mindent elkövet, hogy megszűnjön a kárpátaljai magyarság.

– Ez fájó, borzasztóan igazságtalan. Annyi sérelme van a kárpátaljai magyarságnak Ukrajnával szemben, hogy nagyon-nagyon nehéz saját háborújának tudni ezt a háborút. Nagyon nehéz ukrán hazafiként megnyilvánulni. Nagyon bonyolult helyzet ez, iszonyat, hogy eddig eljutott, és mindenki, akinek köze van ahhoz, hogy eddig eljutott, az majd az Úristen előtt nehezen fog tudni számot adni a bűneiért – jelentette ki a Nemzeti Színház igazgatója. 

A Vidnyánszky Attilával készült interjú teljes terjedelmében megnézhető a Kontextus YouTube-csatornáján.

Borítókép: Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzeti Színház igazgatója (Fotó: Éberling András)

A Vidnyánszky Attilával készült beszélgetés legfontosabb témáit az alábbi videókra kattintva tekinthetik meg külön is. (Forrás: Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.