idezojelek

A gyűjtőnév: ukrán

A kárpátaljai magyarság azonban magyar, és az is kíván maradni. Egyénileg, intézményesen, közösségeiben egyaránt.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined

Az ember persze nem úgy születik, hogy a kisebbségi jogvédelmet az anyatejjel szívja magába, de elég csak elolvasnunk Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő friss nyilatkozatát, és máris értünk mindent. Nevezett úr azt találta mondani, hogy a kárpátaljai magyarok is ukránok, továbbá Kijev remek párbeszédet folytat – azt nem tudjuk, kivel – arról, hogy a tanuláshoz és a nyelvhez fűződő jogaikat biztosítsák.

Indítsuk ezt a történetet kicsit messzebbről. Mondjuk onnan, hogy magyar részről mi a fő probléma kétoldalú kapcsolatainkban? 

Nem más, mint a kárpátaljai magyarság elleni legújabb keletű súlyos diszkriminációsorozat. Az, hogy az orosz, román és más kisebbségekkel együtt az ott élő magyarságot is szisztematikusan meg akarják fosztani önazonosságától. Évek óta korlátozzák a magyar nyelv használatát, igyekeznek csökkenteni a nyelvtanulás esélyét, véget vetni a magyar oktatásnak.

Legutóbb a munkácsi középiskolában üzentek hadat az anyanyelvűségnek, előtte pedig eltávolították a várból a turulszobrot. De bátran kiemelhetjük az ormótlanság és bumfordiság ukrán kalendáriumából a magyargyűlölő munkácsi polgármester megnyilatkozásait is. Valamint azt, hogy az ukrán hatóságok semmit nem tesznek a KMKSZ elleni gyűlölethadjárat ellen.

Ezek az események önmagukban is elegendők volnának ahhoz, hogy Magyarország a létező legalacsonyabb szintre süllyessze a diplomáciai kapcsolattartást. Miközben persze Ukrajnának bármikor volna ereje és lehetősége, hogy leállítsa a magyarellenes hecckampányt. Már csak azért is, mert amíg nemzeti kormány vezeti hazánkat, soha, semmilyen körülmény hatására nem fogjuk cserben hagyni kárpátaljai honfitársainkat. Ezt a körülményt Kijevnek már réges-régen, már a háború előtt mérlegelnie kellett volna, de ők inkább teljes erővel nekiestek a saját kisebbségeiknek, igyekeztek betuszkolni őket az ukrán gyűjtőnév alá.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kárpátaljai magyarság azonban magyar, és az is kíván maradni. Egyénileg, intézményesen, közösségeiben egyaránt.

Hogy valójában ukránok lennének, semmiben nem különbözik azoktól az éles meglátásoktól, hogy kurdok nincsenek, csak hegyi törökök, valamint a baszk és katalán nemzet csak fikció, spanyol mindenki, hadd ne soroljuk tovább a 20. század eszelős baromságait. Ukrajna azonban két körrel hátrébb tart politikában, gazdaságban, gondolkodásban. Ezzel nem is volna baj, ha túszként nem terelnék maguk előtt az elrabolt magyar közösséget.

Innentől a helyzet megoldhatatlan, egészen addig, amíg Kijevben nem kapnak parancsot a tengerentúlról, hogy tessék rendezni a szomszédságpolitikájukat, ne sanyargassák tovább a kisebbségeiket.

Ukrajna ugyanis így működik: alapvetően kívülről döntenek a sorsáról, ami pedig belül keletkezik, annak semmi haszna. Teljesen mindegy, hogy háborúznak éppen vagy sem, hiszen a másik ember tiszteletét, a valódi együttélés módozatait bőven lett volna idejük velünk együtt megélni.

A mi feladatunk tehát kettős: egyrészt mindig elmondjuk, hogy a kárpátaljai magyarság a magyar nemzet elválaszthatatlan része, másrészt amíg az ő helyzetüket nem rendezi Ukrajna, minden létező helyszínen és alkalommal megakadályozzuk, hogy Európa szervezetileg, testületileg is rábólintson erre az államalakulatra.

Ez a legkevesebb, amit tehetünk, és ezt is meg kell tennünk a honfitársainkért. Mert ha nem tennénk meg, nagy és megbocsáthatatlan bűnt követnénk el ellenünk, magunk, mindannyiunk ellen.

Borítókép: Mécsesek Kárpátalján (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.