Csák János: A magyar zenei és irodalmi kincset meg kell osztanunk egymással

A magyar kultúrának folyamatosan meg kell újulnia – erről is beszélt Csák János Kápolnásnyéken, a Hangzó Helikon Fesztiválon. Hozzátette: ez a fesztivál megmutatja, miként válhat népszerűvé a magyar költészet.

Forrás: MTI2023. 10. 15. 11:00
CSÁK János
Budapest, 2023. július 6. Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közösen szervezett kulturális diplomáciai értekezletén a budapesti Hagyományok Házában 2023. július 6-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csák János arról beszélt, hogy a magyar kultúrának folyamatosan meg kell újulnia, ám eközben meg kell őriznie mindazt, ami „állandó az életben, a szépséget és a jóságot”, amelynek kifejezésére a magyar költészetnek igen mély tárháza van. Úgy vélekedett, a mai korban sokkal nagyobb esély van arra, hogy az emberek visszatérnek a versolvasáshoz, ha énekelve hallják a verseket.

Csák János  Kápolnásnyék jelentőségéről is beszélt, Vörösmarty Mihály Emlékház
Csák János Kápolnásnyék jelentőségéről is beszélt, a fotón a Vörösmarty Mihály Emlékház. Fotó: Pesti Tamás

 

A kulturális és innovációs miniszter kiemelte: 

a Hangzó Helikon Fesztivál azt mutatja meg a látogatóknak, hogy miként lehet magyar költők műveit kiváló zenészekkel, zenekarokkal népszerűbbé tenni.

Hangsúlyozta: ezt már gyerekkorban el kell kezdeni, ezért van a fesztiválon délelőtt gyerekműsor, délután felnőttműsor, este pedig jazz-rock műsor.  A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény egyben jótékonysági program is, hiszen a belépőjegyekből befolyt összeget a Magyar Kodály Társaságnak ajánlották fel a szervezők. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógusok és családtagjaik ingyenesen beléphetnek a fesztiválra, ezzel igyekeznek kifejezni megbecsülésüket a tanároknak, akiken nagyban múlik „a jövő nemzedékek sorsa”. 

A fesztivál a kulturális szerepvállalás erősítését, a magyar fiatalság megszólítását és a hazai kulturális örökség bemutatását tűzte ki céljául.

A kulturális tárca több mint 43 millió forinttal támogatta az esemény megszervezését.

A miniszter felidézte, hogy mintegy húsz évvel ezelőtt ismerte ezt fel a Helikon Kiadó, amely elindította a Hangzó Helikon sorozatot, s akkor senki nem gondolta, hogy ebből ekkora siker lehet, hiszen több mint százezer példány elkelt a szépen illusztrált verseskönyvekből és a hozzájuk kapcsolódó CD-kből. 

Csák János rámutatott, hogy a fesztivál helyszíne, Kápolnásnyék szimbolikus hely a magyar kultúrában, hiszen itt született Vörösmarty Mihály.

 

Borítókép: Csák János szerint a magyar zenei és irodalmi kincset meg kell osztanunk egymással (Fotó: MTI)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.