Koreai tárgyak a Néprajzi Múzeumban

Október 18-tól látogatható a Néprajzi Múzeum A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból című új időszaki kiállítása. A Szöul Történeti Múzeum gyűjteményéből válogatott tárlaton a dél-koreai főváros történetét és modern mindennapjait ismerheti meg a nagyközönség többek között az öltözködés és a lakáskultúra változásán keresztül.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 10:00
Koreai tárgyak
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szöul Történeti Múzeum budapesti kiállítása a koreai mindennapokat és ünnepeket, valamint a társadalmat átszövő érték- és szimbólumrendszert jeleníti meg az öltözékek és a lakásbelső finom mintázataiban, változataiban. Egy-egy ruhadarabban nemcsak Szöul hagyományai, viselőjének státusa, képzettsége, kora és neme van jelen, hanem az ott élők sorsa, mindennapjai is.

Koreai trágyak
Koreai tárgyak, köztük kalapok is láthatók a tárlaton. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vilhelm Gábor, a Néprajzi Múzeum kurátora a kiállítás sajtóbejárásán elmondta: a tárlaton 250 tárgy és számtalan fotó kíséretében mutatják be a dél-koreai fővárost száz évre visszamenőleg.

A tárlat négy terméből az elsőben a történelmi viseletek, a második teremben a női és a férfi ruhák, a harmadik teremben a mai kor viselete és lakótere ismerhető meg, a negyedik teremben pedig a szöuli hagyományos házak külsejét és belsejét tekinthetik meg a látogatók.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy a budapesti tárlat és a Szöulban megrendezett magyar kiállítás csak a kezdete annak, hogy olyan szintre emeljük a kulturális kapcsolatainkat is, mint amilyen szinten a gazdasági kapcsolataink vannak. 

Kitért arra, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a jövő évben háromhetes turnén mutatkozik be Koreában. Így az együttes által a koreaiak vizuális anyanyelvünk mellett énekelt és táncos anyanyelvünket is megismerhetik.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a kiállítás a koreai főváros, Szöul tradicionális viselet- és lakáskultúráját, valamint ennek az örökségnek a továbbvitelét kívánja bemutatni. Ám leginkább a személyes történetekről, párbeszédről és a kulturális találkozások értékeiről szól.

Lí Hjun-dzsin, a Szöul Történeti Múzeum kurátora Szöulról, a fehér városról beszélt. Mint mondta, a Csoszon-dinasztia idején a fehér szín volt az általános viselet a köznép számára: a mindennapokban általában fehérbe öltöztek, ünnepek alkalmával azonban színes ruhákat viseltek. A királyi család, az arisztokraták, a kormánytisztviselők, a kiszengek (kurtizánok) és a sámánok viszont változatos színű ruhákat hordtak. A kurátor egy XIX. századi, fácánmintával díszített Dzsogui, azaz ünnepi ruhát mutatott be, amelyet a Csoszon-dinasztia idején a királyi család nőtagjai viseltek fontosabb alkalmakon, például házasságkötéskor.

Hong Hjon-do kurátor hozzátette, hogy a kiállításon számos hánbokot fedezhet fel a közönség, nemcsak a koreai hagyományt és kultúrát tükröző viseletegyüttest, hanem ebből merítkező, modern designer darabokat is.

Emellett a hagyományos koreai technikával és stílusban készült épületet, a hánokot is megismerhetik az érdeklődők, amelyet a természettel és a környezettel harmóniában alkottak. 

Előnyei miatt ma is használják Koreában, jóllehet a házak helyett már a modern épületek lakásai jelentik a lakóhelyek leggyakoribb formáját. A 2024. február 18-ig megtekinthető tárlaton az épületek szerkezeti érdekességein túl érzékelhetővé válik a férfi és a női terek közötti különbség.

 

Borítókép: A kiállítás egy részlete (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.