Ákos jubileumi műsora a Papp László Sportarénában +galéria

Harminc év címmel adott műsort tegnap este Kovács Ákos a Papp László Sportarénában. Hosszú évek óta hagyományosan itt tartja évzáró koncertjét az énekes, idén azonban egy különleges, akusztikus jellegű és több műfajt is felvonultató produkciót láthatott és hallhatott a közönség. Az elmúlt három évtized repertoárját átölelő, kétrészes jubileumi előadás hatalmas sikert aratott.

2023. 12. 17. 18:00
jubileum
Ákos 30 év elnevezésű nagykoncertje a Papp László sportarénában Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsort megelőzte a nemrég az Operaházban adott két előadás, szinte ugyanezzel a repertoárral. Az arénában azonban teljesen más színpadtechnikával, összetettebb látványvilággal és bővített létszámmal találkozhatott tegnap a közönség. Eddig Ákos még nem csinált ültetett, akusztikus jellegű, több műfajt is felvonultató, átfogó produkciót itt. A közönség szeretete, együtt rezdülésük a zenésszel és a fellépőkkel, a szűnni nem akaró taps egyértelművé tette, érdemes volt ezt a hatalmas munkát belefektetni az előadásba.

jubileum
Kovács Ákos jubileumi előadása. Fotó: Polyák Attila

 

A jubileumi műsor repertoárja

A színpadon a vetített képek között először csak Ákos hangját lehetett hallani, majd feltűnt ő is, amint Radnóti elgondolkodtató versét szavalta:

 „Mint észrevétlenül álomba hull az ember, / úgy hull az ifjukorból a férfikorba át; / már múltja van s leül szemközt komoly szeszekkel / s apányi lett körötte már egyre több barát.” 

A vers után Balásy Szabolcs zongorakíséretével felcsendült az ikonikus dal: „Lángoló ajtók, izzadó falak…”

A versmondástól a kamaramuzsikáláson és a vonósnégyesen keresztül jutottunk el a második felvonásig, ahol a győri filharmonikusok és a pécsi VoiSingers kórus volt a kísérő. A rockzenekar is játszott természetesen, több mint százan voltak a színpadon. Ahogy Ákos fogalmazott: – Összmagyar összefogásból született az előadás.

A koncerten szerepelt a Karcolatok lemez dalaiból is néhány, ami Ákos első szólólemeze volt. Ez 1993. március 23-án jelent meg. Ákos 35 éve zenél, harminc éve szólista, harminc éve jelent meg a Karcolatok című szólóalbum, amit újra kiadtak a harmincadik évfordulóra. Ezt meg is fogalmazta a koncert közben az énekes: 

Összeszorult szívvel vagyok itt, mert a pillanatról szóló műfajban sikerült 35 évig jelen lenni, szólistaként megérni a 30. jubileumot. Köszönöm a Teremtő Istennek, hogy ebben a szép országban zenélhetek, ezen a szép nyelven beszélhetek és írhatok dalokat, és köszönöm a közönségnek, hogy megtartott szeretetében

– mondta meghatottan.

Majd zenésztársainak, barátainak is köszönetet mondott, és színpadra szólította két régi zenésztársát is, akik egykor a kezdő szólista mellé álltak: Fekete Tibor Samut és Dorozsmai Pétert. Ahogy fogalmazott, az egyiknek a humora nélkül ma nem lehetne az, aki. A másiknak pedig a Tom-Tom nevű stúdiójában tanult szinte mindent, a kezdet kezdetén. Majd együtt előadták a Keresd meg a lányt! című dalt, a közönség nagy örömére.

Sok régi dalt hallhattunk, köztük olyanokat, amelyeket nagyon ritkán szoktak játszani. Az ismertebb szerzeményeket is áthangszerelték ehhez az előadáshoz. Többnyire egyvelegek, egymásba áthömpölygő dalok szerepeltek a repertoárban. Két tétel között olykor előfordult, hogy nagyot ugrottak az időben, mégis minden összeillett, hiszen minden ugyanarról szólt.

Az első felvonás végén Ákos filmje, a Magunk maradtunk képkockái alatt a film zenéje teljes zenekaros verzióban szólt. Az utolsó refrén után Ákos letette a gitárt, a széke mögé lépett, és a háttámlájára terítette levetett zakóját, majd a csendben belekezdett Weöres Sándor Bolero című versébe, melyben a költő megindítóan szól arról az útról, amelyre mindannyian rálépünk egyszer: „Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk, / a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át / a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk, / ahányan végre így együtt vagyunk, mind elmegyünk.” 

A szünet után elkezdődött a második felvonás, ahol a rockbanda mellett a Győri Filharmonikus Zenekar és a VoiSingers-kórus is a színpadon volt. 

Ákos a Hello első dallamaira érkezett, amely hihetetlen erővel szólt ebben a hangszerelésben. Majd sorra jöttek a dalok, amelyekről el sem tudtuk képzelni, hogy így is megszólaltathatók. A képek, a színek és a hangzás egymást erősítették, kiemelve az énekes ikonikus hangját.  
Itt is elhangzott az Operaházban debütált új dala, az Ember maradj, amelyben a művész nem először reflektál napjaink történéseire, a háborúra és a bennünk lévő feszültségekre. Felemelő volt Ákos és lánya, Őry-Kovács Anna közös fellépése. 
„Szerettem, botlottam / Minduntalan / Ne keress engem / Ha a dalnak vége van” – énekelte Ákos a koncert utolsó dalában, a közönség pedig hatalmas tapsviharral követelte a ráadást.  

 

Borítókép: Különleges színpadtechnika és  összetett látványvilág a színpadon (Fotó: Polyák Attila)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.