Védjegye a kakasos kés

A debreceni mester munkái – vagy inkább alkotásai – előtt a szakma egyöntetűen fejet hajt és elismeri, hogy azok súrolják a legfelső szintet. Közel negyven éve ejtette rabul a bicskakészítés szenvedélye. Bár elvégezte a Debreceni Egyetem agrártudományi szakát, hivatásául mégis a késkészítést választotta. Kocsis Ferenccel a Haon készített portréinterjút.

Forrás: Haon2024. 02. 15. 15:00
CM20240214_Kocsis Ferenc késes_bicska_iparművész_HAON (22)
Kocsis Ferenc késes bicska iparművész az egyik alkotásával 2024. február 13-án (Forrás: HAON/Czinege Melinda) Fotó: Czinege Melinda Forrás: Haon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmenői többnyire a mezőgazdaságban tevékenykedtek, így neki is ezt szánták megélhetésül, de Kocsis Ferenc kamaszkorában találkozott a debreceni tavaszi nagyvásárban Szoboszlai Gábor rézművessel, akinél olyan gyönyörű pásztorbicskákat látott, hogy eldöntötte, ő is ezzel akar foglalkozni. A debreceni rézműves azt mondta neki, hogy ha érdekli ez a tevékenység, szívesen látja őt a műhelyében. A kamaszfiú pedig élt is az alkalommal, a tanítványa lett.

CM20240214_Kocsis Ferenc késes_bicska_iparművész_HAON (12)
Kocsis Ferenc bicskái igazi műremekek. Forrás: Haon/Czinege Melinda

Aztán a családja óhajára csak jelentkezett a Debreceni Egyetemre, ahol 1992-ben agrártudományi szakon végzett. 

Mivel akkoriban Magyarországon kevés agrármérnökre volt szükség, a hobbim – a késkészítés – lett a hivatásom, szerelmem és megélhetésem forrása. Elkezdtem a munkáimat zsűriztetni, 1996-ban megkaptam a népi iparművész címet

– fogalmazott a Haonnak Kocsis Ferenc, akinek kakasos bicskáját a Hajdú-Bihar Vármegyei Értéktár felvette jegyzékébe, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban termék védjeggyel látta el.

Az újságíró kérdésére, hogy tudja-e, hány kést készített el eddig, úgy saccolta, hogy  körülbelül tízezerre tehető a számuk. 

A mester elmondta, hogy egy jó bicska elkészítése nem egyszerű feladat. Több mint száz alapműveletet végez el, mire minden a helyére kerül. A mester a réz ötvözeteivel dolgozik, színesfémet, általában sárgarezet vagy alpakkát munkál meg. Az alkotás pengéje és rugója acélból készül. A nyélpanelek anyaga rendszerint valamiféle fa, szaru vagy agancs. Kimondott törekvése, hogy hazai anyagokat használjon.

Kocsis Ferenc műhelyében úgy mutatta be a tárgyakat, mintha azok gyémántból lennének.

A késkészítés számomra örök szerelem, nemcsak munka, de játékosság is van benne. Nem túlzok, ha azt mondom, az életem értelme. Erre tettem fel mindent, amit eddigi életem során soha, és minden bizonnyal a jövőben sem fogok megbánni

– nyomatékosította a mester.

A vele készült teljes interjút a Haon oldalán olvashatják el.

Borítókép: Kocsis Ferenc iparművész az egyik alkotásával 2024. február 13-án (Forrás: Haon/Czinege Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.