Derkovits-életműkiállítás nyílik Szombathelyen

Életmű-kiállítással tisztelegnek Derkovits Gyula művészete előtt, a tárlat február 22-én nyílik a Szombathelyi Képtárban – közölték kedden a vasi vármegyeszékhelyen tervezett legfontosabb idei kiállításokat, múzeumi programokat bemutató sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2024. 02. 13. 22:00
Szombathelyi Képtár
Sajtótájékoztatón ismertették a Szombathelyi Képtár idei kiállításait, programjait (Forrás: Facebook/Szombathelyi Képtár) Forrás: Facebook/Szombathelyi Képtár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A festő születésének 130. évfordulója alkalmából, szülővárosában rendezendő tárlaton 64 alkotás, 39 festmény és 25 grafika lesz látható, melyeknek java része a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből származik, de érkeznek képek a kiállításra a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeumból is – mondta el Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum főigazgatója.

Derkovits életműkiállítás Szombathelyen
A klasszikus életműkiállítás tizenegy képcsoporton át mutatja be Derkovits festészetének főbb témaköreit. Forrás: Facebook/Szombathelyi Képtár

Hozzáfűzte: a klasszikus életműkiállítás tizenegy képcsoporton át mutatja be Derkovits festészetének főbb témaköreit és a korábban „proletárfestőnek” kikiáltott képzőművész életét.
A Szombathelyen készült ifjúkori festményektől –  amelyek még alig-alig sejtetik a későbbi, korszakos jelentőségű művészt – egészen legutolsó, Anya című képéig ível az itt látható művek sora – mondta.

A május 19-ig megtekinthető tárlaton láthatók lesznek kettős önarcképei, és Budapesten kívül most először szerepelnek együtt az úgynevezett Halas csendéletei.

Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester elmondta: Derkovits Gyula emlékét egy egész városrész, a róla elnevezett általános iskola, Mátyás király utcai szülőházán elhelyezett emléktáblája és dombormű is őrzi Szombathelyen, valamint a Szombathelyi Képtár alapítása is a festő életművének méltó bemutatásának szándékával történt 1985-ben.

A sajtótájékoztatón ismertették a Savaria Múzeum fontosabb idei programjait. 

A felsorolás szerint március 15-én sajtófotó-kiállítás nyílik a képtárban, áprilisban pedig két, szintén Szombathelyen született fényképész, Reismann János és Reismann Marian életművéből nyújt válogatást a Savaria Múzeumban nyíló időszaki kiállítás.
Június 16-án ismét megrendezik a James Joyce ír író előtt tisztelgő Bloomsdayt, mely ebben az évben háromnaposra bővül, június 21-től fogadja a látogatókat a képtárban a 8. Nemzetközi Textil Biennálé, októberben Geszler Mária keramikus állandó kiállítását nyitják meg.
A felsoroltakon kívül számos ismeretterjesztő előadás, filmklub, múzeumpedagógiai foglalkozás lesz idén is a Savaria Múzeumban és tagintézményeiben, amelyek ez évben is bekapcsolódnak a Múzeumok éjszakája és a Kutatók éjszakája programjaiba.

Borítókép: Sajtótájékoztatón ismertették a Szombathelyi Képtár idei kiállításait, programjait (Forrás: Facebook/Szombathelyi Képtár)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.