Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

A Várban marad a Hadtörténeti Múzeum

Egy pénteken megjelent kormányhatározat szerint a Nemzeti Hauszmann-programban újjászülető egykori Honvéd Főparancsnokság épületében, a Dísz tér 17. szám alatt lesz végleges otthona a Hadtörténeti Múzeumnak.

2024. 06. 15. 20:02
A Honvéd Főparancsnokság épülete 1905-ben
A Honvéd Főparancsnokság épülete 1905-ben Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta kiköltözött régi helyéről a Hadtörténeti Múzeum, több helyszín is felmerült a fontos gyűjtemény elhelyezésére.  A jelenleg a budapesti Bálna Honvédelmi Központban látható tárgyegyüttes otthonaként például szóba jött Székesfehérvár és más vidéki helyszín is. 
Most úgy tűnik, megnyugtató döntés született a múzeum elhelyezéséről. A péntek megjelent 1170/2024 (VI. 14.) kormányhatározat szerint a Hadtörténeti Múzeumnak a Nemzeti Hauszmann-programban újjászülető egykori Honvéd Főparancsnokság épületében, a Dísz tér 17. szám alatt lesz a végleges otthona. 

A Honvéd Főparancsnokság épületének látványterve (Forrás: Várkapitányság)


A Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapján olvasható közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy nyilatkozott a költözésről: 

a magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György-téren.

A Kapisztrán téren álló, 1847-ben, klasszicista stílusban épült egykori Ferdinánd-laktanya – amelyet az 1880-as évektől Nádor-laktanyának neveztek – nyugati szárnyát 1926-tól alakították át Hadimúzeum céljára, majd a közelmúltban a minisztérium egyes szervezeti egységei kapták meg az épületet. 
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.