Hollywoodi filmhelyszíneket rejt Tata

Különleges helyszíneket járhattak be a filmek szerelmesei Tatán a turisztikai világnap alkalmából. A Tatai Tourinform Iroda programján azokat a legendás helyeket ismerhették meg a városban, amelyek valamely ismert film képkockáin is feltűntek már. A Vaják című amerikai–lengyel fantasy-dráma sorozat egyik jelentős helyszínéül például a tatai vár szolgált, és azt is kevesen tudják, hogy az egyik tatai nevezetesség még egy Oscar-díjas film alkotóit is megihlette.

2024. 09. 30. 8:53
A tatai vár az Öreg-tó partján Fotó: Wikipédia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tatai Tourinform Iroda programján a filmhelyszínek között Cserteg István filmkutató, író kalauzolta az érdeklődőket – olvasható a Kemma.hu cikkében. Megtudhatták tőle, hogy 1917-től napjainkig száz film készült a vizek városában. 

A légy című Oscar-díjas filmben a tatai kiskastély adta az ihletet Rófusz Ferenc rendezőnek. Forrás: Kemma.hu

A Ciframalom, az Angolpark és a kiskastély is szolgált már film helyszínéül. Sőt még Oscar-díjas alkotás is köthető Tatához.

Mint elhangzott, összesen háromszáz olyan film van, amit ha nem is Tatán, de Komárom-Esztergom vármegye területén forgattak. Az első rendező, aki Tatát választotta alkotása helyszínéül, Deésy Alfréd volt, aki aztán egymás után több filmet is forgatott a városban – mesélte a filmkutató, akitől a neves rendezőről is megtudhattak érdekességeket a sétán résztvevők. Mint elhangzott, Deésy Alfréd a magyar filmművészet kiemelten különleges alakja volt. Színész, forgatókönyvíró, filmrendező, a Star Filmgyár egyik alapítója, a magyar film- és moziipar jelentős teremtője. Erdélyben, Désen született, ám Tatát tartotta második otthonának. Ezt a szeretetét úgy fejezte ki, hogy kilencven rendezett filmalkotásából hatvan filmjének Tata adott hátteret. 

A filmkutatótól azt is megtudhattuk, hogy Bacsó Péter és Rófusz Ferenc munkássága is kötődik Tatához. 

Kevesen tudják, hogy az 1980-ban készült A légy című Oscar-díjas magyar rajzfilmben a tatai kiskastély adta az ihletet Rófusz Ferenc rendezőnek

– osztotta meg az érdekességeket a filmkutató.

Azt is elmondta, hogy az Egri csillagok forgatása során a Mecsek vidékén játszódó képsorokat nagyrészt Tatán forgatták le. A félszemű janicsár a csapatával a tatai Öreg-tó mellett bóklászik a filmben. A vadregényes helyszín mocsaras, nádas területe jól illusztrálta a regényben olvasható patakot és környékét – mondta a szakember, aki azt is elárulta:

A gyermek Vica és Gergő az Által-ér befolyásánál fürdik a patakban.

A filmes érdekességet kínáló program nem egyszeri kezdeményezés volt. A nagy érdeklődésre tekintettel a Tourinform-iroda már tervezi a további séták szervezését. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.