Miért makettezünk?

Tíz ország több mint 280 makettjét mutatja be a 2024. szeptember 26-án nyíló 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál. A Kortárs Építészeti Központ és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) közös szervezésében megvalósuló kiállítás egy hónapig látogatható a Walter Rózsi-villa Műhelyterében, a budapesti Bajza utca 10. alatt.

2024. 09. 23. 18:32
Fotó: Kortárs Építészeti Központ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2008 óta rendezi meg a Nemzetközi Építészeti Makettfesztivált. Idén hetedik alkalommal, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ társszervezésében, az intézmény leendő új otthonának helyszínén valósul meg az esemény. 

Állat alakú ház, 2023. Készült az Arkki építészeti iskola műhelyfoglalkozásán Forrás: Arkki

A fesztivál idei mottója: „learning by doing.” 

A tapasztalati tanulás pedagógiai értelemben arra utal: a tudás a legjobban a saját gyakorlaton keresztül sajátítható el. Ebbe az értelmezésbe kapaszkodva a 7. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál azt kutatja, miként segíti a modell az építészeti gondolat megragadását, kifejezését és átadását, magyarán: miért makettezünk?

A fesztivál közel háromszáz makettet mutat be hazai és nemzetközi építészirodáktól, oktatási intézményekből és gyűjteményekből. A kiállításon amatőr makettek, színházi modellek, gyerekek által készített modellek és persze építészektől származó kísérleti, munkaközi makettek sora mutatja be, mire is jó a makettkészítés. A fesztivál programját tárlatvezetések és workshopok egészítik ki. 

A kiállítás kurátora Kovács Dániel művészettörténész (MÉM MDK), a kurátori csapat tagjai Soós Tamás építész és Szij Barbara művészettörténész, a KÉK munkatársa. 

A maketteket az alkotók ismertetése kíséri, magyar és angol nyelven. A kurátor felkérésére három külsős szakértő is bekapcsolódott a kiállítás megvalósításába: a Malajziából származó, a londoni Architecture Associationnél diplomázott Pei Yong, a kubai születésű, Milánóban diplomázott Adrian Labaut, valamint a BME Lakóépülettervezési Tanszékének építész oktatója, Weiszkopf András az általuk választott makettekhez fűzött megjegyzéseikben osztják meg tapasztalataikat a látogatókkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.