„A múzeumok életképesek minden körülmények között”

„Egyértelműen kiderült, hogy a múzeumok minden körülmények között életképesek maradnak, s hogy tudunk villámgyorsan reagálni és kreatív tartalmakat elhelyezni az online térben. Az is világos, hogy a digitális tér nem cél, csak eszköz” – mondta a múzeumok világnapján Cseri Miklós, a Nemzeti Kulturális Alap múzeumok kollégiumának a vezetője az NKA honlapjának adott interjúban.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 16:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseri Miklós etnográfus, muzeológus 1996 óta a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, és közel húsz éve a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kurátora is. Véleménye szerint az NKA a múzeumok egyik legfőbb mecénása, hiszen a támogatott szakmai célkitűzésekre a kormányzati támogatásokon túl szinte egyedüliként képes pénzügyi forrásokat biztosítani. A kollégium elnöke szerint az alapnál folyó kollégiumi munka egyik legfontosabb alappillére, hogy a kurátorok olyan szakemberek, akik átlátják az egyes tevékenységi területek teljes működését, és ismerik a folyamatban levő kulturális trendeket és stratégiákat.

Cseri elmondta, alapvetés, hogy működési költségekre nem lehet pályázni, ezt a legtöbb esetben a fenntartó finanszírozza az állami vagy önkormányzati múzeumok esetében.

„Az alapítók szándéka szerint a kollégiumunk és az NKA maga is mecénásként lép fel, hiszen a szakmai célokra innen a leghatékonyabb forrást találni. Az egyik legfontosabb a múzeumok számára a műtárgy-akvízició. A nemzetközi piacról beszerzett műtárgyak értéke sokszor kezelhetetlen mértékű, egy adott műtárgy együttes beszerzése igen fontos, ezek támogatása kiemelt feladatunk.

Magyarországon ma 812 múzeum van, közülük alig száz rendelkezik olyan műtárgyállománnyal, amelynek gyarapodása biztosított, így nagyon fontos számunkra, hogy a kisebb múzeumok műtárgybeszerzését, gyűjteményük építését hosszútávon is segíthessük.

A másik a raktározás kérdése, amit időről időre dotálunk, hiszen általános probléma. Számos feltételnek kell megfelelnie egy múzeumnak e téren, hogy csak egy példát mondjak, nálunk a Skanzenben is öt-hat évnek kellett eltelnie, mire a textiltárolás kérdését meg tudtuk oldani, úgy ahogy azt a XXI. század megkívánja” – magyarázta a szakember.

Cseri Miklós szerint az utóbbi évben kiderült, hogy a digitális tér nem cél, csak eszköz Forrás: Magyarmúzeumok.hu

„Az időszaki kiállások rendezésére rendszeresen ír ki pályázatokat az NKA, és a nagy, közösségépítő múzeumi eseményeket is, mint a Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Majálisa vagy az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó mindig segítik” – fejtegette Cseri Miklós. „Ezek persze egy ilyen nagy rendezvény esetén nem rendkívüli összegek, de ugyanez a nagyságrend egy városi múzeum esetében már igen komoly támogatásnak számít. Szívesen, és évről évre kiírjuk a múzeumi online és print kiadványok pályázatait is, ez jó részt szakmai presztízskérdés az intézmények számára, és egy bizonyos cserekereskedelem alapját is képezhetik. Kisebb múzeumok nem mindig tudják megvenni a nagyobb, nemzetközi kiállítóhelyek katalógusait, a saját, igényes kiadványuk viszont alap lehet a cserére.”

Cseri kifejtette, hogy UNESCO International Council of Museums tagszervezete minden évben szlogent és kreatívot készít a múzeumok világnapjára, amelyet ma ünneplünk. Idén a szlogen: „A múzeumok jövője: helyreállítás és újragondolás”. „Találó, és egyetértek vele” – magyarázza Cseri. „A járvány lecsengését követően nekünk is újra kell gondolnunk a szektorunk jövőjét, és le kell vonnunk az elmúlt időszak tanulságait. Véleményem szerint egyértelműen kiderült, hogy a múzeumok minden körülmények között életképesek maradnak, s hogy tudunk villámgyorsan reagálni és kreatív tartalmakat elhelyezni az online térben.

Az is világos, hogy a digitális tér nem cél, csak eszköz.

Semmi nem helyettesítheti a személyes találkozásunkat egy adott műtárggyal, mint ha azt múzeumi miliőben láthatjuk, érzékelhetjük.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.