A Szegedi Nemzeti Színházban két előadás bánta a karantént

A szeptemberieket ugyanúgy pótolják Szegeden, mint a korábban elmaradt előadásokat.

Gőz József Miklós
2020. 10. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Nemzeti Színházban az egyik előadás stábjában találtak koronavírus-fertőzöttet szeptemberben, de ez szerencsére csak a Mágnás Miska és a Vágy előadásainak elmaradását okozta szeptember 15. és 17. között. (Utóbbi darabban a Bernarda háza, a Coppélia látható, s eltáncolják Hector Piazzola művét, a Koncert tangóharmonikára és zenekarra címűt is.) A szeptemberieket ugyanúgy pótolják, mint a korábban elmaradt előadásokat. Az év végéig lehet beváltani az akció nyereményeit is. Az előadásokon szigorú szabályok vannak: csökkentett nézőtér (két eladott szék után kettőt kihagynak), arcmaszk, lázmérés, fertőtlenítés...

Az operarészleg élete újdonsággal indult. A Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója, Dinnyés Dániel és Göttinger Pál elindította itt is a sorozatát, az úgynevezett operabeavatást, amely részletesen bemutatja az előadásra kerülő operákat. Először Puccini Bohémélete került sorra, amely révén az operarendezés kulisszatitkaiba is beavatták az érdeklődőket. Operarészletek is illusztrálták az előadást. Ebben a szezonban bemutatják többek között a Turandotot is, amely egy régebbi, nagyon sok előadást megért Kovalik Balázs-féle rendezés felújítása. Érdekes darab lesz a Parasztopera. Egy – állítólag – Szabadszállás környékén megtörtént eset balladisztikus feldolgozása, amelyben erdélyi népdalok, barokk alkotások és a rock elemei keverednek.

A közönségtalálkozók eddig sem voltak ritkák a színház életében. Legutóbb Orwell 1948 című drámáját beszélte meg a közönséggel Horgas Ádám rendező. A találkozót egyébként a Somogyi könyvtár helyiségébe írták ki, de közbejöttek a szigorítások. Így a színház hivatalos honlapján online tartották meg. A kényszer szülte megoldás azt eredményezi, hogy a nézők Facebook-kommentekben is feltehetik kérdéseiket, megírhatják véleményüket. Ugyancsak így beszélték meg – Barnák László igazgató – egyben a darab rendezője –, Szilágyi Annamária és Medveczky Balázs részvételével október 14-én Csehov Sirályának érdekességeit is, amelynek a bemutatója október 23-án lesz, melyet másnap a Tannhäuser koncertszerű bemutatása követ.

Közönségtalálkozó a Sirály jegyében
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

A balettegyüttesről már ejtettünk szót a Vágy kapcsán, de lesz egy kimondottan kortársbalett-bemutatójuk is Blue címmel. Ebben a kék szín sokféle jelentését és asszociációit dolgozza fel a szerző, Juronics Tamás. Ugyanő koreográfiát készített Bartók Béla Concertójára. Vendégelőadásokat is fogad a színház. Októberben a L’art pour l’art színházat (Ember a falvédőről) láthatja a közönség.

Nagy érdeklődéssel várja a szegedi közönség Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter musicaljét, a Padlást is, amelynek bemutatója novemberben lesz. Akárcsak a Co-opera együttműködésével a Szöktetés a szerájból című Mozart operáé. Az elmúlt évad sikerprodukcióit, a Virágot Algernonnak és az Illatszertár című darabokat is láthatják a szegediek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.