PFZ Négyszólamban

Hamarosan indul a Pannon Filharmonikusok virtuális, ingyenes zenejárata a csodás Itáliába, melyre ma este 7 órától lehet becsatlakozni. A szervezők kérik, készítsék elő kedvenc olasz ételüket, esetleg egy pohár bort a monitor vagy a képernyő elé és indulhat az élő közvetítés.

Magyar Nemzet
2021. 02. 04. 20:28
Schumann, Christian; Bogányi Gergely
Az esten több mint három órát zenél a Pannon Filharmonikusok Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolyongás Itáliában

Az első állomás egy friss, kedélyes Rossini vígoperai nyitány. Ezt követi a zenei utazás egy különleges pontja, egy ősbemutató. Ignaz Malzat C-dúr kettősverseny oboára és fagottra című művét a világon még alig ismerik, már ezért is érdemes bekapcsolódni az élő közvetítésbe. Utolsó állomásukon egy francia szerző tekint Itáliára, Hector Berlioz Harold Itáliában című szimfonikus költeményét hallhatjuk. Közreműködik a zenekar szólamvezető brácsaművésze, Murin Jaroszláv, Clara Dent-Bogányi oboaművész és Bogányi Bence fagottművész, vezényel Vass András állandó karmester. Minden közvetítésük a honlapukról egyetlen kattintással elérhető.

Az első koncert a Filharmónia Magyarország együttműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával valósul meg.

A hangverseny itt érhető el.

A Pannon Filharmonikusok két esztendővel ezelőtti fellépése a Müpában

Fotó: Müpa

További programok

Február 23-án este díjmentes élő közvetítés lesz a Zeneakadémia nagyterméből: Bécsi klasszikus és jazz – Benjamin Schmiddel Vidámság, optimizmus, humor és életerő – aki szeretné a fenti érzéseket átélni, látogasson el a koncertre. A műsor alatt ugyanis három ilyen mű hangzik el, három, élete nagy részében Bécsben alkotó zeneszerzőtől. Elsőként Mozart D-dúr hegedűversenye hangzik el, majd a Versenymű gordonkára és fúvós zenekarra (hegedűszólós változat) című darab, a XX. századi zongorista, Friedrich Gulda szerzeménye. Zárásként Brahms II., D-dúr szimfóniáját hallhatják, mely a szerző talán legoptimistább szimfóniája, vezényel Bogányi Tibor vezető karmester.

Február 25-én 20.00 órai kezdettel élő közvetítés lesz a Kodály Központból. Ezen az estén Brahms két műve, méghozzá két D-dúr mű, a D-dúr hegedűverseny és a D-dúr szimfónia kerül műsorra. Ez a két alkotás nem nélkülözi Brahms mindig aktuális komoly mondanivalóit, nagy gonddal kitervelt megoldásait, ugyanakkor mégis az optimizmus és az életerő hatja át ezeket a zenéket. Olyan világ szólal meg a művekben, mely eredendően jó, és amelyben nem lehet kérdés, hogy a felhők – ha vannak is – átmeneti képződmények az örök napsütéshez képest. A Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezető karmester vezényli, közreműködik a világ színpadain méltán elismert virtuóz hegedűművész, Benjamin Schmid.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.