Változatos programokkal várja látogatóit a Nemzeti Múzeum

Több érdekes tárlatvezetéssel és egy szakértőkből álló beszélgetéssel is várja a látogatókat júniusban a Magyar Nemzeti Múzeum. Ezer év magyar külpolitikájáról, a premontrei rendről, a múzeumkert titkairól is meg lehet tudni temérdek információt amellett, hogy a visegrádi négyek tárgyai is górcső alá kerülnek.

Magyar Nemzet
2021. 06. 08. 20:15
null
Magyar Nemzeti Múzeum Forrás: MNM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar történelem egészéhez hozzátartozik Magyarország külpolitikai irányainak megismerése. A Magyar Királyság dicsőséges évszázadai, a kora újkor viszontagságos időszaka, a XVIII–XIX. század mozgalmas periódusain át a XX. századi Magyarország Európában elfoglalt helyét, a róla élő képet, dinasztikus és diplomáciai kapcsolatrendszerét mutatja be az ezer év magyar külpolitikája című tárlatvezetés június 9-én szerdán 16 órakor a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ugyanezen a szerdán csak egy órával később, 17 órakor a Premontrei rendi tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, akik kiállításon a a mai premontrei rendtagok egyéni szemszögéből tekinthetik meg a műveket. A rend kilencszáz éves örökségének egy-egy aspektusára tekintve számtalan történet, anekdota, rendi hagyomány, személyes élmény és gondolat kerülhet a felszínre. A rendi tárlatvezetések célja az, hogy a műtárgyakon keresztül a premontreiek lelkiségéhez és karizmájához is közelebb kerülhessenek a látogatók.

Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: MNM

Aki a Múzeumkert titkaira kíváncsi, június 20-án vasárnap 10 és 14 órakor egy szakmai vezetésen vehet részt. A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került. A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

Egy királytalálkozó öröksége címmel június 22-én kedden 16 órakor lesz tárlatvezetés, amely során nemcsak a „V4 – Visegrádi Négyek” tárgyait lehet megtekinteni a Magyar Nemzeti Múzeumban, hanem azt is meg lehet tudni, hogyan kapcsolódnak a tárgyak egy nemzet történetéhez. Milyen lengyel, cseh, szlovák kötődésű tárgyakat őriz a Magyar Nemzeti Múzeum. Milyen formában jelennek meg ezek a kérdések a múzeumi kiállításban, hogyan reprezentálják a kapcsolatot az említett népek között.

Június 23-án szerdán 17 órakor pedig Vaszary János: Szent Norbert (Premontrei tárgytörténetek 1.) címmel hallható beszélgetés a Premontreiek 900 című kiállításon látható különleges műtárgyak történetéről és jelentőségéről szakértőkkel. A beszélgetés során kiderül, hogyan került Vaszary János Szent Norbert festménye Zsámbékra, és arra is választ kapunk, hogy a festmény miként vált a premontrei rend identitásképző alkotásává a szocializmus évtizedeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.