időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Rofusz Ferenc négy filmjét vetíti születésnapján a Duna

Augusztus 19-én ünnepli 75. születésnapját Rofusz Ferenc. A Duna Televízió A légy, Gravitáció, Holtpont és Az utolsó vacsora című filmjeinek vetítésével köszönti csütörtökön a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendezőt.

Rofusz Ferenc négy filmjét vetíti születésnapján a Duna

Duna Televízió

Rofusz Ferenc  A légy című animációs rövidfilmje volt az első Oscar-díjas magyar alkotás. A korra jellemző anomáliák sorába tartozik a díjátadóval kapcsolatos szinte hihetetlen történet. A filmet nem tartották esélyesnek az akkori kultúrpolitika irányítói, ezért a rendezőt nem engedték ki a díjátadóra. Voltak azonban, akik mégis elutaztak az ünnepségre. Így fordulhatott elő, hogy az Oscar-díjat Dósai István, a Hungarofilm akkori vezérigazgatója vette át, és elfelejtett a színpadon bemutatkozni. Az ott ülőknek úgy tűnt, ő a rendező. Másnap a díjat az amerikai rendőrség visszavette tőle, és Rofusz Ferenc csak hónapokkal később kapta meg, amikor végre elutazhatott Amerikába.

 

A légy különleges látásmódjával az alkotó a vesztébe rohanó rovar szemével láttatja a történetet. Ezzel a néző kénytelen magára vállalni az állat tragikus sorsát.  Az ebben az időben oly jellemző „küzdő-filmek” sorába tartozó animáció végül egy trilógia részét képezi a Rofusz-életműben, melyet a Holtpont és a Gravitáció című alkotások követtek. Mindhármat láthatják ezen az estén a nézők csak úgy, mint a rendező Az utolsó vacsora című nagyszabású alkotását is, amelynek alapja Leonardo da Vinci azonos című festménye.