időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Könyvbemutató a Jókai Anna Szalonban

Kovács Dóra A királyék megint itthon vannak! című könyvének bemutatójával egybekötött karácsonyi előadást tartanak a Jókai Anna Szalonban. Az eseményen időutazást tehetünk a reformkorba, a korabeli polgárság, és a régi főúri családok ünnepbe öltözött otthonaiba is.

Könyvbemutató a Jókai Anna Szalonban

Jókai Anna Szalon
https://www.facebook.com/events/383420580194960 Jegyrendelés

„Karácsony előestéjén gyertyagyújtásra mind átmentünk Traun grófnéhoz. Már napokkal előbb megkezdődtek az előkészületek, a grófné vásárolni járt velem, és én is komissióztam számára: igazán kellemes volt a grófné pénzén bevásárolni. Amikor a nagymama Terebesen járt látogatóban, mindegyik gyermek kapott tőle egy aranyat, és elhatározták, hogy ezen a pénzen mindenkinek vesznek ajándékot” – írta levelében Mary Elizabeth Stevens, az Andrássy-család nevelőnője.

A 19. század derekán, a karácsonyfa országos elterjesztésében nagyon nagy szerepet játszottak a vidéki uradalmak. A főúri családok hagyományosan karácsonyfát állíttattak a birtok személyzete és gyermekeik részére.

De hogyan ünnepelte Andrássy Gyula gróf és családja a karácsonyt? Mivel ajándékozták meg a gyerekeket és miként díszítették a karácsonyfát? Milyen volt az őszi kastélyélet és hogy töltötték a téli társasági szezont?

Az előadásban feltárul a reformkor, majd a boldog békeidők és a két világháború közötti időszak téli világa. A havas pest-budai utcák, a fiákerstandok, a régi Városház, vagy a Gizella téren, a karácsonyi bevásárlásokat intéző polgárok hada, a királyi család karácsonyestéi, a katonazenekar melódiája, a Városligeti korcsolyapálya, az udvari bálba igyekvő főúri családok sora az Albrecht úton, és az elsőbálozó lányok készülődése életük legemlékezetesebb napján.

 

Belépőjegy: 1500 Ft, I. kerületiek számára 1000 Ft.

A program regisztrációhoz kötött, regisztrálni az [email protected] email címen lehet.