Gyanús pótfelvételisek
– Egyértelmű volt az útja a borászkodás felé?
– Akkoriban sok lány vagy az egészségügyi szakiskolákban tanult tovább, vagy az óvónői pályát választotta. Bácsalmáson volt gimnázium, de anyukám megtiltotta, hogy oda jelentkezzem, mert ott tanított a nagyapám, és az elfogultságnak még a látszatát is kerülni akarta. Felvételiztem Pécsre az óvónői szakközépiskolába, csak senki nem szólt, hogy a furulya is felvételi tárgy, bár akkoriban tamburáztam a horvát gyökereimnek köszönhetően, de a furulya kimaradt – esélyem sem volt, hogy felvegyenek. Ekkor anyukám főnöke, aki látta, hogy mennyit vagyok a laborban, csodálom a mustfokolót, felvetette, hogy miért nem jelentkezem a borászati szakközépiskolába. A pótfelvételin felvettek, de nagyon figyeltek rám, mert a pótfelvételisek mindig kicsit „gyanúsak”. Nem mentem egyből egyetemre, hanem hazatértem anyukámnak segíteni, és Kunbaján helyezkedtem el laboránsként. Kimagasló színvonalú laborban dolgozhattam, részt vehettem a – mai napig nagy kedvenceim – gyöngyöző-, habzóborok és a pezsgők készítésében. Sőt már nagyon korán jelöltek borbíráló bizottságokba, így borászati ismereteim is fejlődtek.
– Hogyan került a töki Nyakas pincéhez?
– Doktori képzésemet a Törley szponzorálta, viszont ők nem tudtak munkát adni. Nemsokára állást ajánlottak egy etyeki pincénél, időközben volt egyetemi tanáraim felhívták a figyelmemet, hogy van egy pince Tökön, ahol nagy a fejlődési lehetőség. Tisztességből kijöttem, hiszen már volt munkám. Kicsit vizsgáztatva, szigorúan fogadott Malya Ernő főborász, de én már nyugodt voltam, hiszen volt helyem. Így, amikor a fizetési igények kerültek szóba, pimaszul bemondtam a kétszeresét annak, amit a másik pince ajánlott. Elfogadták. Felhívtam a másik pince vezetőjét, aki megértéssel fogadta a helyzetet. A Nyakasnál már akkor suttogták, hogy Ernő bácsi keresi az utódját, viszont eltelt a munkába állásom után három év, és még semmit nem mondtak, hogy beváltam-e, értékesnek tartják-e a munkámat. Különben nem lennél itt – válaszolta a vezérigazgató. Huszonkét éve dolgozom a Nyakasnál, és tudom, hogy a Jóisten a legjobb helyre irányított, és remélem, innen mehetek majd nyugdíjba. Most pedig belevágunk egyik kedvencem, a pezsgő készítésébe.