Böske, nézzen a tükrébe!

Boldogság, verőfény, nemzeti szalag, mama bejön, egymásbaborulás, elájulás, kegyelmes úr gratulál. Miss Magyarország.

2020. 10. 28. 16:00
Simon Böske - Magyarország első szépség királynője
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsűri némán figyel. Az egyetlen, akinek az a megjegyzése van több nőhöz, hogy hogy hívják, az irodalmi kegyelmes úr. Egyik zsűritag azt suttogja mellettem, hogy ez a névkérdezés azért van, nehogy egy Stern vagy Weisz legyen a Miss Magyarország. A kegyelmes úr közben titkos szavazást indítványoz. A politikai életben a titkosságról következetesen lemondott.

A nagyteremhez vezető egyik kis szobában a mamák csoportosulnak. A mamák, akik talán még izgatottabbak leányaiknál. Olyanokat mondanak, hogy na, azért a maga Arankájának a fejhordozásában van valami, ami egyenesen kizárja, hogy ő legyen Miss Magyarország. Igaz, hogy a Bözsikének is van valami hibája, a füle lehetne kisebb is, nem mondom, de hajjal azt jól el lehet takarni. De hogy mit akar a Feketéné az ő lányával, hát az igazán minden képzeletet felülmúl. Az a csenevész kis teremtés is pályázik. Példátlan!

Harminchat lányt tartottak vissza a szűkebb szavazásra. Az egyik favoritot azért nem, mert egy mindentudó fiatalember kiderítette róla, hogy elvált asszony, ő tehát nem versenyezhet.

Az újabb rosta után már csak négyen maradtak. Az egyik fekete, magyar szépség, Kisfaludy Stróbl megkérdezi a nevét.

– Lefkovits Daisy.

Ezenkívül hárman. Most a négy lányt végigsétáltatják a dobogón és Beöthy László felszól:

– Mozogjanak és beszélgessenek!

Szegények, négyen, a nagy vágytól tüzelve és a megtiszteltetéstől megrendülve és gyűlölettel a többi három iránt, vajjon miről beszélhetnek!

A döntés: Simon Böske a nyertes, keszthelyi úrileány, ottani orvos lánya. Boldogság, verőfény, nemzeti szalag, mama bejön, egymásbaborulás, elájulás, kegyelmes úr gratulál. Miss Magyarország.

(Kellér Andor: Konkurens mamák viadala a Miss Magyarország választásán)

*

Egy keszthelyi orvos leányát, Simon Böskét, megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar leány… Gratulálok, kisasszony.

Mielőtt útra megy, engedjen meg egy pár szót, szegény kicsikém.

Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlen egy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?…

Legyen szerény, kedves kis Miss. A szépség titokzatos hatalom. Én láttam Franciaország legszebb nőjét, Miss France-ot, valami Ágnes volt, lássa, már el is feledtem a nevét. A Folies Bergére-ben ugrált, az első sor bal szélén. A programmon olvastam, hogy ő Miss Ágnes, a legszebb leány Franciaországban. Úgy sajnáltam, a programmal legyeztem magam.

Maga a fejecskéjét, amin a szájat állítólag tegnap ruzsozta be először, azzal a tudattal hajtja le, hogy valami sikerül Magán keresztül a nagy Szobrásznak, aki Magyarországon gyúrja a modelleket. Hogy Maga a chef d’oeuvre, akiben elgondolás és kivitel tökéletesen egyeznek. Engedje meg, hogy gyorsan megtanítsam valamire.

Maga nem szebb, mint minden leány, aki szembe jön Magával az utcán. Maga nem szebb, mint az a kolléganője, akit Maga csúnyának tart. Maga nem szebb, mint… na, Maga már tudja. Szóval, Maga nem szebb és nem csúnyább, mint akármelyik leányka itt Magyarországon.

Nem akarom én Magát csüggeszteni: nézzen a tükrébe…

S még csak vigasztalni se akarom a többit, aki a versenyből kibukott. Csak azt szeretném, ha halványan megsejtené, mielőtt elmegy arra a viadalra Hollywoodba, ahol missek és istennők mérik majd össze fegyvereiket, hogy az társasjáték, nem ítélet, hogy Maga nem szép, hanem tetszik, ahogy a többi nem csúnya, hanem annak, akinek Maga tetszik, nem tetszenek.

Juliska vagy Böske mindig csak annyira szép, amennyire Jancsinak, illetve Maurice-nak tetszik. Én szerelmes voltam már egy kancsal nőbe is, aki orrhangon beszélt.

(Márai Sándor: Szépségverseny, Ujság, 1929. január 8.)

*

A Baross-térről behallatszik sok ezernyi ember türelmetlen zajongása. Program volt, nincs. Kordon szintén. Újságírók mentik ki valahogy Miss Európát a pályaudvar elé, ahol óriási négyszögben, rendőrök sorfala mögött egekig ható hatalmas éljenbe robban ki Budapest népének szívet bizsergető, impozáns Isten hozott!-ja.

A filmoperatőrök és fényképészek attakja után felhangzott a Himnusz. Magyari Imre, Bura Károly és Sáray Elemér zenekarai játszanak. Azután Németh Károly dr. főjegyző áll Simon Böske elé és Budapest főpolgármestere nevében mond üdvözlő beszédet:

– Budapest székesfőváros főpolgármestere nevében üdvözlöm Önt, aki diadalmas szépségével dicsőséget szerzett ennek a szegény, legyőzött országnak, éppen a győztes, volt ellenfelek között.

(Színházi Élet, 1929/13.)

Ötven éve, 1970. október 28-án hunyt el Simon Böske, aki 1929-ben lett a Miss Hungária győztese, az első magyar szépségkirálynő, majd elnyerte a Miss Európa címet is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.