A Kárpát-medencét legsűrűbben a szárazság és az aszály sújtotta a természeti csapások közül, a legnagyobb károkat okozva a mezőgazdaságnak. Az aszályok különösen az Alföld több mint felét, a Tisza–Körösök vidékét érintették leginkább, míg az éhínségek az Északkeleti-Kárpátokban, az erdélyi hegyvidéken és Szlavóniában kísérték a csapadékhiányt.
A középkorban az éhínséget azonban főként a járványok idézték elő, hiszen a lakosság húsz–harmincöt százalékos pusztulása miatt nem volt ki művelje a földeket.
Az aszály következményeit enyhítette, hogy az ország népsűrűsége alacsony volt, ráadásul a lakosság élelmezésében a mainál jóval nagyobb szerepet játszott a vadászat és – a folyószabályozások, lecsapolások előtt – a halászat. Az állattenyésztés is meghatározóbb volt az élelmezésben idehaza, mint Nyugat-Európában, ahol a magasabb népsűrűség nyomására a szántóföldi termelés lett hangsúlyosabb.