A csapadékhiány sokszor okozott járványokkal, háborúkkal párosuló éhínséget

Gunst Péter történész kutatásai szerint az aszályok okozta éhínségek a középkorban sosem sújtották egyidejűleg az egész országot.

2022. 08. 10. 10:58
null
Hajdúszovát, 2016. január 1. Kukoricatábla repedezett termőföldje a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencét legsűrűbben a szárazság és az aszály sújtotta a természeti csapások közül, a legnagyobb károkat okozva a mezőgazdaságnak. Az aszályok különösen az Alföld több mint felét, a Tisza–Körösök vidékét érintették leginkább, míg az éhínségek az Északkeleti-Kárpátokban, az erdélyi hegyvidéken és Szlavóniában kísérték a csapadékhiányt. 

A középkorban az éhínséget azonban főként a járványok idézték elő, hiszen a lakosság húsz–harmincöt százalékos pusztulása miatt nem volt ki művelje a földeket. 

Az aszály következményeit enyhítette, hogy az ország népsűrűsége alacsony volt, ráadásul a lakosság élelmezésé­ben a mainál jóval nagyobb szerepet játszott a vadászat és – a folyószabályozások, lecsapolások előtt – a halászat. Az állattenyésztés is meghatározóbb volt az élelmezésben idehaza, mint Nyugat-Európában, ahol a magasabb népsűrűség nyomására a szántóföldi termelés lett hangsúlyosabb.

Gunst Péter történész kutatásai szerint az aszályok okozta éhínségek a középkorban sosem sújtották egyidejűleg az egész országot, hanem mindig csak egy-egy területet (többnyire ugyanazt a vidéket), amelyről a lakosság rendszerint elmenekült. 

Ezzel párhuzamosan az ország más területein akár igen jó termés is lehetett. A Rákóczi-szabadságharc bukása után, a XVIII. század második felében, amikor megnőtt a lakosság lélekszáma, azokon a területeken, ahol a helyi szántóföldi termelés nem bizonyult elegendőnek, az aszályos években könnyen beköszönthetett az éhínség. 

Ez különösen az ország északkeleti részén (Máramaros, Ung, Ugocsa, Bereg vármegyékben) és az erdélyi hegyvidéken fordult elő. 1786–88-ban a lakosság egyebek között a fák kérgét őrölte meg lisztnek. Az 1791–1794-es újabb aszályhullám során Debrecentől Aradig és a Duna–Tisza közén is éhínség tört ki. A Tiszán ekkor lábbal is át lehetett kelni, és az Ecsedi-láp jelentős területei kiszáradtak.

A helyzet megoldásában több tényező játszott szerepet. Mindenekelőtt a burgonya elterjedése a XIX. század első felében a hegyvidéken. Ugyancsak szerepet játszott a közlekedési viszonyok fejlődése: 1790–1850 között 770-ről 1770 kilométerre nőtt az úthálózat. 

A vasút kiépítésével az 1870-es években végleg megszűnt az éhhalál fenyegetése, mivel a vonat bekapcsolta az országot Európa és a tengerentúli államok gazdasági vérkeringésébe. Ez a hazai agrárkivitel gyors növekedését tette lehetővé, de az aszályok sújtotta területek gabonával ellátását is. A folyószabályozásoknak, ármentesítéseknek, lecsapolásoknak az Alföldön volt nagy jelentőségük.

Az 1862–63. év aszályát követően hozták létre a magyarországi meteorológiai intézetet és annak hálózatát is: I. Ferenc József király 1870-ben hagyta jóvá a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló határozatot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.