A hagyománytisztelet játéka

Ausztráliában a krikett miatt még parlamenti válságtanácskozást is tartottak.

2023. 05. 12. 5:10
krikett
Delhi Capitals' Rilee Rossouw (R) plays a shot during the Indian Premier League (IPL) Twenty20 cricket match between Chennai Super Kings and Delhi Capitals at the MA Chidambaram Stadium in Chennai on May 10, 2023. (Photo by R.Satish BABU / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolléga mesélte az alábbi történetet, nem biztos, hogy igaz, de feltehetően az. Egy nairobi szálloda sokadik emeletén szállt be a lefelé haladó liftbe. A felvonóban már két fiatalember állt, egyikük kezében egy krikettütővel. Rákérdezett, hogy ez vajon micsoda, és megkérte, hadd fogja meg a sporteszközt, ugyanis még sose volt erre lehetősége. A sportolók beleegyeztek, majd kérdésre elismerték, ők maguk krikettjátékosok. A lift leérkezett a földszintre, kinyílt az ajtaja, a hallban pedig fotósok és rajongók tömege fogadta a két ismeretlen fiatalembert. Kiderült, az angol krikettválogatott sztárjai, akiket a világ egyik fele istenít, a másik felén pedig senki se hallott róluk.

Az a bizonyos másik fél bizony elég nagy. Brit birodalomnak hívták valaha, ma már nem hívják sehogy, de máig él a lelkekben. A krikett a futball után a második legnépszerűbb sport világszerte, s úgy tartja ezt a státuszát, hogy az „első világban”, Futbóliában lényegében senki se tudja, mit kell csinálni a pályán, nem ismerik a szabályokat, a játékosokat. Csakhogy van nagyjából kétmilliárd indiai, pakisztáni, afgán, brit, ausztrál és dél-afrikai, akik igen, lelkesedésük pedig legalább olyan hőfokú, mint a brazilok futballimádata.

Itt most nem írom le a szabályokat, erre vannak megfelelő internetes oldalak, s ennek a cikknek is van egy terjedelme, feltehetően nem tudnám amúgy se befejezni. Nem azért, mert bonyolult, hanem mert több, teljesen érthetetlen szokásjog van a játékban, amelyekre figyelni kell. A krikett és a baseball igen közeli rokonságban áll egymással, utóbbi kicsit butább, minimálisan gyorsabb, de ugyanolyan különleges elitsport. A krikettvilágot a Nemzetközi Krikettszövetség 12 teljes jogú tagja alkotja.

Ők a legnagyobbak, akik minden versenysorozatban részt vehetnek, akik a szabályokat alkotják, akik a hátukon viszik a sportot: Anglia, Új-Zéland, Dél-Afrika, Ausztrália, Afganisztán, Zimbabwe, Banglades, India, Pakisztán, Írország, Srí Lanka és Nyugat-Indiák. Legutóbbi magyarázatra szorul: ilyen ország nincs, soha nem is létezett, de mivel brit gyarmati örökség a krikett, a Karib-térség egykori és mostani brit gyarmatai egy csapatként szerepelnek, tizenöt külön szövetség alkotja a valaha világelső válogatottat, azok a szigetecskék, amelyek Dominikától Guyanáig terjedő szigetsorban láthatóak.

Anglia és Wales egy csapatként indul, Skócia nincs benne a legjobbakban, Írország pedig az egész Ír-szigetért felelős. A felsorolt országokban a krikett az élet fontos része, alkalmasint a legfontosabb része. India és Pakisztán nem csupán nagyon erős válogatottak, de szinte a köztük fennálló politikai nézetkülönbségeket is a krikettben játsszák le, összecsapásaik mindig kiemelt kockázatú események. Ha egy válogatott győz, örömmámorban úszik a művelt közönség, ha kikap, összeomlik a szurkolósereg. De ez a játék része, elfogadható. Azt azonban senki se tudja kezelni, ha megalázzák.

Márpedig történt ilyen, nem is olyan régen, és az egész krikettvilágot megrengette a súlyos eset. Előzetesen tudni kell, hogy a krikett nem futball, így bár lehet krikettmezeket vásárolni, és vannak is olyan szurkolók, akik viselik ezeket a ruhadarabokat, ausztrál válogatott krikettsapkát csak egy módon lehet beszerezni: ha valaki a válogatott tagja. Ez olyan kiváltság, amelynél magasabbra egyszerűen nem lehet kerülni, a csúcsok csúcsa. 2018 márciusában Ausztrália Dél-Afrika ellen játszott négy meccset. Csak érdekességként: A Test cricket formátumban egy mérkőzés legfeljebb öt napig tarthat.

Az eset a harmadik mérkőzés során, Dél-Afrika második inningjének 43. overjében történt. Cameron Bancroft egy kis sárga papírdarabbal megérintette a labdát, s ezt felvette egy kamera. Az esetet vizsgálat követte. Öt nappal később megállapították, hogy a dobójátékos egy smirglipapírral próbálta megkarcolni a labdát, hogy az a megszokottól eltérően repüljön. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a sportszerűséget sutba dobó, egész egyszerűen elfogadhatatlanul aljas húzásról Bancroft mellett két másik társa is tudott. A három játékost 9-12 hónapra eltiltották, lemondott a szövetségi kapitány, s a krikett-társadalom mélységes megvetése is sújtotta a hármakat, valamint Ausztráliát.

A helyzet súlyára jellemző, hogy az ausztrál miniszterelnök rendkívüli vitanapot hívott össze a parlamentben, amelynek eredményeként a törvényhozás arra kérte a krikettszövetséget, hogy váltsa le Steve Smith csapatkapitányt. A vizsgálat szerint ugyan nem tudott az ördögi tervről, de nem tett semmit, hogy megakadályozza azt. Hangsúlyozandó, hogy a szóban forgó trükk során a labda felületét megpróbálták megcsiszolni. Ez pedig nem azért súlyos, mert a labda így visszaüthetetlen, hanem azért, mert a krikett becsületes sport.

Az unokatestvérnél, a baseballnál ugyanez a viselkedés jellemző. A dobójátékosok nagy ritkán úgy próbálnak csalni, hogy valamilyen ragadós anyaghoz dörzsölik a kesztyűjüket, amelyet átkennek a dobókezükre, nyakukra. Ha ez feltűnik a bíróknak, azonnal kizárják a bűnöst a játékból. A baseball erkölcsös stílusára jellemző, hogy a stadionból való kiütést követően a sikeres játékosnak tilos pillantással provokálni a dobójátékost. Mivel sokszor megesik, hogy elszabadulnak az indulatok, a kakaskodás idején minden játékosnak kötelező felsorakoznia a verekedők mellett, erősítendő a csapatot. A külső pályáról, nagyjából száz méterről visszafutnak az ottaniak, a cserék kisereglenek a kispadról.

Aki nem tesz így, azt elviszi az ördög.

Borítókép forrása: AFP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.