– Lenyűgözően szép az étterem, érezzük az ázsiai kultúra erejét, ahogy belépünk. Fontosnak tartja ezt?
– Számomra egyértelmű, hogy ami vendéglátás, az összefügg a hangulattal és a harmóniával. Ahhoz, hogy jó legyen egy étterem, nem elég a finom étel. A zene, fény és az enteriőr segítségével meg kell teremteni azt a bensőséges hangulatot, amely révén valódi élményt kap a vendég.

A Quí étterem vietnámi emlékeiből született
– Mindenütt sok a virág, sőt az épület külső falát is zöld kúszónövények díszítik.
– A virág is része az enteriőrnek. A növények megadják azt a lágy, kellemes hangulatot, ami jó érzést kelt mindannyiunkban. A zöld növények és a virágok Délkelet-Ázsiát jelképezik, a kultúránknak nagyon fontos részei. Nálunk minden burjánzó, zöld, trópusi, ezt érzékeltetjük itt is a növényekkel. Dzsungel-szerű miliőben érezzük otthonosan magunkat, amihez elengedhetetlenek a pálmalevelek és a dúsan kötött vágott virágok. A szem is megpihen a kontraszton, amit a tégla, a finom faanyag és a zöld növények alkotnak.
– Ön Vietnámban, Hanoiban született és gyerekkorában ott élt. Mennyire meghatározók életében a gyökerei?
– Hanoi belvárosában nőttem fel, kilencéves koromban jöttünk Budapestre a családommal. A Quí étterem is ennek a kilenc évnek az emlékeiből született. Ami itt körülvesz minket, mind a dizájn, mind a hangulat, a nagymamámmal eltöltött idő lenyomata. Az ember életében az első évek a legfontosabbak.
Vele jártam a közelünkben álló meseszép kolostorban és ennek az emlékét idézte fel bennem ez a tér, amikor először beléptem. Megfogott a belmagasság és a mélység. Gyerekként az ezeréves kolostorba lépve a hatalmas szobrokat érzékeltem, amint egymás mögött álltak a térben és a mennyezetig értek. Mindig felfelé kellett néznem, ezért tettem itt is fentre az oltárt és a díszítést. Központi helyen foglal helyet fent a tizennyolc karú, aranyozott Avalókitésvara bódhiszattva szobor, de a hagyományos vietnámi építészet elemei is megjelennek.
Az oldalról nyitott oszlopos faszerkezet, illetve a díszes faragások éppen ilyenek. A „kerengő” az emeleti részen kapott helyet, díszítő funkciót betöltve, ezáltal otthonosabbá téve az éttermet. Tradicionálisan ez a földszinten lenne, ettől viszont modern lett. Hiába van múltjuk az anyagoknak, a technika, a szemlélet és a kialakítás által mindez újszerű lett.