– Szereti a süteményt?
– Most már kicsit. Három- vagy négyéves voltam, amikor az anyukám elvitt gyerekorvoshoz, mert nem ettem meg a csokoládét és az édességet. Sárgarépát rágtam, káposztatorzsát, karalábét nyersen, ezeket a mai napig nagyon szeretem.

– A Gerbeaud cukrászdában sem vágyik a sok különlegességre?
– Itt tényleg nagyon sok finomság van. Sokszor kóstolom a süteményeket, a csokoládékat, a fagylaltokat, de nem jut eszembe ebéd után, hogy desszertet is egyek.
– 166 éves a Gerbeaud, ami fogalom, hiszen regényekben, kuplékban, sanzonokban mindenütt találkozunk vele.
– Valóban beépült a köztudatba. Azon kincsek közé tartozik, amelyiket könnyű szeretni, néha szapulni is, de aki szapulja, az is szereti. Amikor először itt jártam 18 évesen a majdani férjemmel, le voltam nyűgözve a helytől. Aztán kértem egy flódnit, aminek olyan száraz volt az alja, hogy alig tudtam elrágni. Kicsit meglepődtem, hogy ez a Gerbeaud. Az anyukám sokkal jobbat süt ennél. Ez volt az első benyomásom róla.
– Hogy kezdődött az itteni tevékenysége?
– Teltek az évek, tanultam, dolgoztam, és mindenfelé jártam a világban. Egyszer megemlítette valaki, hogy a Gerbeaud-ba vezetőt keresnek. Ebben az időben egy szállodai projektben dolgoztam, de ez valamiért abbamaradt. Először visszautasítottam, hiszen egész más területen tevékenykedtem, a cukrászdához nem volt közöm. Végül elvállaltam, azzal, hogy két évig maradok. Katasztrofális állapotok voltak, semmi nem volt a helyén. Az emberek fejében is mindent meg kellett fordítani, ami mindig nagyon nehéz. Nem volt jó a minőség, nem volt meg az igényesség, nem működtek a rendszerek. A cukrászok olyan alapanyagokkal dolgoztak, amiből nem lehetett igazán jót kihozni. Fél év kellett, hogy rájöjjek: ez egy olyan zsarátnok, egy akkora kincs, hogy ostobaság, ha nem használjuk sokkal jobban. Szép lassan megértettem, hogy ez a ház és ennek komplexitása jóval több, mint amiben eddig dolgoztam. Egyre jobban megszerettem, és szépen lassan átalakítottuk az alkalmazottak hozzáállását is. A történelem, a tradíció nem azt jelenti, hogy valami változatlan marad vagy hogy minden úgy jó, ahogy van, és mondjuk a menüsor is kőbe vésett. A hagyomány kötelez, azaz a magas minőséget elvárja a vendég, de Kugler Henrik és a céget az 1800-as évek végén átvevő utóda, Gerbeaud Emil is azzal tette világhírűvé a cukrászdáját, hogy folyamatosan, megállás nélkül újítottak. Nemcsak a legjobb minőséget hozták, de évről évre különleges újításokat is bevezettek. Mi is így gondolkodunk.