Gerbeaud, ahol csak a kiváló elég jó

1858, Pest-Buda. Bizonyos Kugler Henrik cukrászdát nyit a József nádor téren, amely hamar a pestiek kedvelt helyévé válik. A tizenkét évvel később a Régi Színház (később Gizella, ma Vörösmarty) térre költöző süteménypalota ma mégsem Kugler cukrász, hanem Gerbeaud Emil nevét viseli.

Velkei Tamás
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érdemtelenül. Gerbeaud Emil ugyanis a minőségből soha nem engedve folyamatosan újította meg kínálatát, ráadásul receptjeit mindenki által elérhetővé tette, mert azt vallotta: tehetsége kezében és fejében rejlik.
Hihetnénk, ilyen előzmények után a mai tulajdonosoknak könynyű dolguk van, mást sem kell tenniük, mint a jól csengő márkanevet ápolni. Pedig a dicső múltat követő, 1949-es államosítás nagy károkat okozott a háznak. A mai cégvezetés így szinte az alapokról kezdte az újraépítkezést, mert bár a szocializmus évtizedei alatt a vendégek körében továbbra is megmaradt „zserbónak” a cukrászda, még így sem tudta elkerülni, hogy hírneve meg ne kopjon. Nem adnak számlát, száraz a sütemény, és mufurcok a felszolgálók – terjedt el akkoriban. Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómiai Kft. ügyvezető igazgatója és résztulajdonosa szerint az ezredforduló után többször is gazdát cserélő házban a felszolgálók és a főpincérek ma már több nyelven beszélnek, és ez a minimum, mert a „legfontosabb, hogy a vendég azt érezze: dédelgetik”.
A ház a legendás előd nyomdokain járva visszanyúl a múlt század 10-es, 20-as éveinek filozófiájához, a névadó szellemiségéhez, cukrászmesterei ezzel összhangban veszik elő újra a régi recepteket, és a hagyományos édességek mellett egyre több szezonális újdonságot kínálnak a vendégeknek. A cég pár éve azt hímezte lobogójára: „merjünk nagyot álmodni”; fejlesztették cukrászüzemüket, frissen és hoszszú évek után újra helyben készítik a süteményeket. A Gerbeaud-házban alapanyagul a világ talán legjobb csokoládéját használják, amelyből a tervek szerint hamarosan prémium kategóriájú termékek is készülnek, a finomságokkal a kereskedelmi forgalomban is találkozhatnak majd az ínyencek. A Gerbeaud-ban mosolyognak a sütemények. A cég ars poeticája, „csak a kiváló elég jó”; s a bazsalikomos citromot, az eperíliát vagy a Zserbó-, az Eszterházy- és a Dobostortát kóstolva leszögezhető, csöppet sem túlzó a szlogen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.