A Vatikán követe magyarul szavalja a Magyar hiszekegyet

Lorenzo Schioppa pápai nuncius az országos katolikus nagygyűlésen kijelenti: hisz Magyarország feltámadásában, de ha győz a kommunizmus, ütött az utolsó óránk. Az ellenzék minden eszközzel meg akarja akadályozni az új, a felszólalások idejét korlátozó házszabály meghozatalát. Rakovszky Iván belügyminiszter figyelmeztet: kommunista szervezkedés folyik a szociáldemokrata pártban. Az amerikaiak vendégeskedése kapcsán az alföldi csárdák átalakulásáról számolnak be.

2024. 10. 17. 5:50
Hortobágyi csárda az 1920-as években. Forrás: Facebook / Hortobágy anno
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarul szavalja a Magyar hiszekegyet a pápai nuncius a XVI. országos katolikus nagygyűlésen Budapesten ― tudósít róla Az Est 1924. október 14-én. Azt írják: „Percekig tartó taps ünnepelte az ősz államférfiút és a taps orkánná fokozódott, amikor az üdvözlő táviratok után Schioppa Lőrinc pápai nuncius magyar nyelven kezdte meg beszédét: Hiszek Magyarország feltámadásában. ― Ezerszer hallottam reményeteknek és hiteteknek ezt az énekét ― folytatta ezután olasz nyelven a pápa követe. ― Én nem csinálok irredentizmust, nem csinálok politikát. Meg akarom mutatni egy szerencsétlen nemzetnek az utat, amelyen megtalálja a vallási, erkölcsi és társadalmi megújhodást. Ezt az utat egy magasztos szó jelöli ki: a szeretet. A földön az ember vagy a nemzet nem méltó nevére, ha nem gyakorolja a szeretetet.” 

Lorenzo Schioppa pápai nuncius. Fotó: Facebook.com/ vaticannews.hu

Schioppa úgy fogalmaz: 

A politika megoszt, a tudomány megoszt, a pénz megoszt, egyedül a szeretet egyesít, ez teszi erőssé a nemzetet, hogy legyőzze a megaláztatás válságát. 

A tragikus közelmúltat is feleleveníti: „A kommunizmus réme elsimult a ti szerencsétlen hazátokról. Vérző sebeket, felejthetetlenül szomorú emlékeket hozott, de ne pereljünk a múlttal. Eszmét csak eszmével lehet leverni, a kommunizmus ellen csak az evangélium eszméje harcolhat. Dolgozzatok ezért az eszméért. Ha győz a kommunista eszme, akkor ütött hazátok utolsó órája is. Ha az evangélium győz, akkor Magyarország is bizalommal zengheti eszményeinek énekét.” 

A házszabály kormánypárti szigorítási szándéka borzolja közben az ellenzéki kedélyeket. Az Est Éles harc készül a házszabály-revízió ellen címmel számol be a fejleményekről október 15-én. „Az ellenzék, de főképpen a szocialisták meglehetősen felkészülve jelentek meg ma délelőtt a parlamentben, ahol a házszabály-revízió megtárgyalására kiküldendő 33-as bizottság megválasztása volt napirendre tűzve. Az ellenzék azzal az elszánással jött a Házba, hogy még ennek a bizottságnak a megválasztását is meg fogja akadályozni, annál is inkább, mert hiszen az ellenzék a bizottságba beválasztatni sem óhajtja magát.” A lapnak Scitovszky Béla házelnök úgy válaszol: 

A mostani házszabályok bizony szinte korlátlan lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szavazást a végletekig elhúzzák. Ha azonban ezt megteszi az ellenzék, ezzel csak újabb tanúbizonyságát szolgáltatná annak, hogy ezek a házszabályok tényleg megreformálásra szorulnak.

A felszólalások korlátlan hossza azonban megbéníthatja a törvényhozást, ezért „egész sereg ellenzéki képviselő van, aki maga is belátja, hogy a házszabályoknak egy mérsékelt revíziója elkerülhetetlenül kívánatos”. Különösen az utóbbi idők turbulens jelenségei győzték meg erről őket. Mint írják: „Legagresszívebben a szocialisták foglalnak állást a reform ellen”, mivel „kimondották, hogy a házszabályoknak bármilyen változtatásába csak a választójog megalkotásával egy időben mennek bele. A szocialisták egyenesen azt mondották ki, hogy a házszabály-revíziót megobstruálják.” Megkérdik a szocialisták egyik vezető tagját, mi az oka, hogy kizárólag pártérdekeket követnek a kormány ellen, függetlenül attól, miről van szó és kikkel kell egy hajóban evezniük. A politikus elismeri szélsőségességüket: „Magunk is tudjuk, hogy az általános zavarban a mi helyzetünk is némileg tisztázatlan.” Azonban „az adminisztráció annyira elfajult, hogy ma számunkra nincs más lehetőség, mint a kormány folytonos ostromlása és a szélső ellenzékieskedés”.

 

Kommunista szervezkedés 

Rakovszky Iván belügyminiszter arra hívja fel a figyelmet a Házban, hogy kommunista szervezkedés folyik a szocialisták soraiban.

Az október 16-i Pesti Hírlap híradása szerint Propper Sándor szociáldemokrata képviselő a rendőri brutalitással vádoló interpellációra adott válaszában elismeri: az Internacionálé jubileumára meghirdetett szeptember 28-i gyűlés rendben zajlott le. Hozzáteszi: „A szocialista képviselők azonban nincsenek tisztában vele ― aminthogy nem is lehetnek, mivel ellenük irányult a dolog –, hogy már ezen a népgyűlésen is röpiratokat osztogattak, amelyek arra szólították fel a munkásokat, hogy a szociáldemokrata párt jelenlegi vezetősége helyébe tiszta kommunista vezetőséget válasszanak. Kezemben van egy ilyen röpirat. […] amikor a rendőrségnek tudomása van arról, hogy a munkásság vezetőinek a háta mögött ellenük is kommunista irányban ilyen titkos agitáció folyik, kötelessége, hogy ilyen esetekben kétszeres óvatossággal lépjen fel.” Mint kifejti, a Thököly úti gyűlés után a több ezer főnyi tömeg kezdetben békés volt, ám amikor Proppert többen körülvették és éljenezték, a forgalmat is akadályozó tüntetés jellegét kezdte ölteni az egész. Utal rá, hogy a Népszava is elismerte, félreértés is közrejátszott a tömeg erőszakossá válásában, miután Koós rendőrtanácsos és Propper beszélgetéséből arra következtettek, hogy előbbi intézkedni akar vele szemben. A Pesti Napló tudósítása szerint a belügyi tárca vezetője úgy folytatja: „Az utóbbi esztendőkben azonban a szocialista gyűlések után olyan utcai jelenetek játszódtak le, amelyek indokolttá tették a rendőrség elővigyázatos eljárását. Így például megtörtént tavaly, hogy a tüntető szocialisták embereket szedtek le a villamosokról és konflisokról.” Elmondja: 

A Cserhát utcában kemény tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. Az utóbbi esztendőkben pedig igen kemény tárgyakkal, puskagolyóval is támadják a rendőrséget.

Amerikaiak magyarországi vendéglátásáról számol be a Pesti Hírlap október 14-én. Azt írják: „Ismét megjelentek az utazók, hogy a magyar kultúrát tanulmányozzák, annak fejlettségéről hírt vigyenek a tengeren túlra és egyúttal csodálják a speciális magyar szépségeket.” Útjuk első állomásául az Alföldet választották, ahol szerettek volna felkeresni egy hamisítatlan csárdát. Egy hortobágyi csárdába térnek be, amelynek környékén az amerikaiak „el voltak telve csodálkozással. Alig győzték jegyezni észrevételeiket.” Ott azonban „nem látni már lobogós ingujjú gatyás parasztot, hanem esetleg vasárnaponként, fekete zakós legényeket. […] A gazdakörbe járnak a legények kártyázni, kuglizni, sőt a legújabban biliárdozni meg sakkozni is.” 

Borítókép: Hortobágyi csárda az 1920-as években. (Forrás: Facebook / Hortobágy anno csoport) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.