Egy Pilsner Urquellt kérek – mondtam a mosolygós csaposnak, aki bólintott, és már csapolta is az aranysárga sört. A Pilsner Urquell a cseh sörök koronázatlan királya, a pilseni típusú sörök őse. Ahogy kortyoltam a kristálytiszta, enyhén kesernyés italt, éreztem, hogy ez a tökéletes kezdet a prágai kalandhoz. A sör mellé tradicionális cseh sörkorcsolyát rendeltem: smazeny syr-t, vagyis cseh rántott sajtot. A ropogós külső és a krémes belső tökéletes kontrasztot alkotott, és remekül passzolt a Pilsner Urquell frissítő ízéhez.
Többféle csapolás
A sörmester elmondta, hogy a Pilsner csapolása különösen nagy figyelmet és szakértelmet igényel. Először is, a hőmérséklet kulcsfontosságú – a sört ideális esetben öt és hét fok között kell csapolni, hogy megőrizze a legjobb ízét és frissességét. Rendkívül fontos, hogy teljesen tiszta, zsírmentes poharat használjunk. A legkisebb szennyeződés is negatívan hat a sör ízére és megjelenésére. A cseh tradíciók szerint a Pilsnernek jelentős, három-négy centi vastag habkoronával kell rendelkeznie. Ez nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem védi a sört az oxidációtól is, megőrizve annak frissességét. A hagyományos cseh csapolási technika három lépésből áll: először a pohár alját töltjük meg sörrel, majd hagyjuk a habot leülepedni, és végül lassan feltöltjük a poharat, kialakítva a tökéletes habkoronát. A megfelelő nyomás és áramlási sebesség kulcsfontosságú a jó minőségű csapoláshoz. Túl gyors áramlás túl sok habot, míg a túl lassú áramlás lapos sört eredményezhet. A frissesség pedig alapvető – a csapolt Pilsnert azonnal fel kell szolgálni és elfogyasztani, hogy megőrizze optimális ízét és szénsavasságát.
Létezik a Mlíko nevű technika is, ami merőben eltér a fentebb leírt változattól. A sörmester elmondta, hogy a Mlíko cseh nyelven tejet jelent, és a csapolás révén testesebb lesz a sör, amitől krémesebb textúrát kap. Ez lényegében egy korsó nedves hab, épp csak egy kis sörrel az alján. Ez a krémes ital épp úgy néz ki, mintha tej lenne, édes ízű és selymes állagú. Egy húzásra, gyorsan szokták meginni, így érződik jól a hab komlós aromája, mielőtt sörré olvadna. A tradicionális cseh kocsmákban a 19. században és a 20. század elején desszertként szolgálták fel, illetve hölgyek itták, akik nem voltak nagy sörivók, amolyan elegáns italként.