Dühbe guru tanításai V.

Az ember egy életet leélhet anélkül, hogy önmagát választaná. Saját élete helyett az ember élheti az akárkik életét.

Végh Attila
2023. 03. 24. 7:30
null
Forrás: Végh Attila - Merítő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedveseim, ma arról beszélek nektek, hogy milyen az, amikor az ember nem önmagát választja. Hogy milyen a kényszerélet. A boldogtalanság vakító szánkópályái.

Hajdanán, amikor az első bevásárlócentrumok fölépültek mifelénk, tettem egy jóslatot. Úgy szólt, hogy amint annak idején a szocialista gyáriparosok feltalálták a munkásszállót, azaz a munkaerő olyan tárolórekeszeit, amelyek gazdaságos közelségben vannak a munkásélet értelemközpontjához, a gyárhoz, úgy nincs messze az idő, amikor a fogyasztói lét szívében, a bevásárlóközpontban is lakások épülnek majd, hogy szentélyeiktől ne lakjanak túl messze azok, akiknek létértelme a fogyasztás.

És ahogyan a kezdet kezdetén még Pelikán elvtárs se tudta, hogy egyszer majd békaemberekkel fog találkozni, akik a Duna vizében ürgebőrbe varrt konzervdobozokban veszik át a kémjelentéseket, a jóslat megszületésének idején még én sem gondoltam volna, hogy hamarosan átadják a Duna-házat, amely pontosan azért épült, hogy a legszerencsésebbek benne élhessenek a fogyasztásban. De azt még kevésbé gondoltam volna, hogy a helyzet néhány évtized múltán sokkal szomorúbb lesz annál, amit ifjonti anarchista hevületemben elképzeltem.

Időközben ugyanis megszerettük a nagy testvért. Én is reflexszerűen állok be a Tesco parkolójába, ha kell valami, ráadásul olykor még élvezem is a vásárlást. De nem célom, hogy valamiféle fogyasztásellenes sirámot eresszek világnak, hiszen a konzumerélet generálszósza már ezeket is rég a kaja részévé tette. Inkább arról szólnék, mit érzek, ha a végtelen polcsorok közt lődörögve időnként magamra eszmélek.

Az ember egy életet leélhet anélkül, hogy önmagát választaná. Saját élete helyett az ember élheti az akárkik életét. 

A könnyed, gondtalan senki-lét metaforikus épülete a bevásárlócentrum. De nem csak az. Számtalan lehetőséget kínál korunk arra, hogy az ember megfeledkezzen magáról. A felnőttkor küszöbén például elhiheti szüleinek, hogy az életben nem az a legfontosabb, hogy az ember azzal foglalkozzon, ami érdekli, hanem a biztos megélhetés. (A szülők persze nem maguktól ilyen hülyék, hanem őket is így nevelték, de ez nem kisebbíti bűnüket.) Ha a fiatal ezt beveszi, meglépte élete első komolyabb létrontását, amelyet majd szépen követ a többi, hogy azután egyre halmozódó kényszerek terelgessék őt egyre szűkebb ösvényeken a végső boldogtalanság felé.

Nem egy olyan embert ismerek, aki a fontos pillanatokban sohasem önmagát választotta. Mind boldogtalan, mert nem a saját lelkére-szellemére hallgatott, amikor ennek itt volt az ideje. 

De tévedés ne essék: nem arról van szó, hogy csak a szellem emberei lehetnek boldogok, mert ők képesek rá, hogy túlemelkedjenek a tömegek anyagias világán. 

Hiszen vannak, akikből kiváló átlagemberek lettek volna, ha nem képzelik magukat szelleminek. Ők azok a tehetségtelen művészek, akiknek tömege legalább kilencven százalékát teszi ki művészeti életünknek, és akiknek minden ideje azzal telik, hogy megpróbálják alkotóként adminisztrálni magukat, miközben maguk is érzik, hogy a szellem csúcsainak közelében sem lesznek soha. Villanyszerelőként vagy kőművesként nagyot alkothattak volna, és talán sokkal boldogabbak lehetnének.

Nemrég egy fotókiállítás megnyitóján voltam. Előbb egy gyöngécske gitáregyüttes zenélt, majd meghallgattuk a megnyitóbeszédet, amely (bár a maga nemében jól felépített, érdekes szöveg volt) a kiállító fotós szellemi nagyságát ecsetelte. Ezután megnéztem a képeket. Szellemi nagyság jelét nem találtam. Érdektelen, sematikus beállítások tömege. A képek mind cím nélküliek, ami szintén azt jelzi, hogy maga a rongyszemű fotós sem tudja, mit akar mondani. Én tudom: azt, hogy ő fotóművész. A boldogtalan.

Borítókép: illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.