Kiderült: ez a magyarok kedvenc fánkja

A Reál legújabb kutatásában 1400 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy milyen fánkot kedvelnek leginkább. Az egyik kategória toronymagasan győzött!

Magyar Nemzet
Forrás: Mindmegette2023. 02. 22. 12:08
2120242166 Fotó: Gosia1982 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 66 százalékának a klasszikus farsangi szalagos fánk a kedvence, az ezüstérmet – jócskán lemaradva – az amerikai donut szerezte meg a ranglistán 13 százaléknyi szavazattal, míg a ropogós csörögefánk a harmadik helyen végzett. A kutatásban felmerült még az egérkefánk, a képviselőfánk, az eklerfánk és a túrófánk neve is, de ezeket csupán 1-2 ember nevezte meg abszolút kedvencként.

Természetesen az amerikai donut csakis cukormázzal élvezhető, viszont a csokis verzió kétszer olyan népszerű, mint a vaníliás. A szalagos fánk rajongóknak csak a tizede nyilatkozott úgy, hogy ő bizony inkább simán eszi a fánkot, az elsöprő többség valamilyen finom lekvárral szereti megtölteni a farsangi édességet.

Az ízek tekintetében abszolút hagyománykövetők vagyunk, a lekvárok közül az emberek 80 százaléka-a a sárgabarackot választja, mely így megelőzi az eperlekvárt. Egyvalamiben viszont szinte mindenki egyetértett, az otthon készült fánknak nincs párja! A megkérdezettek kétharmada a házi fánkot szereti jobban, míg egyharmada – természetesen az amerikai fánkok rajongói – a boltban kapható verziót részesítik előnyben.

A FARSANGI FÁNK TÖRTÉNETE

A farsangi fánk – bármennyire is hagyományos magyar édességnek tűnik – német gyökerekkel rendelkezik. A bécsiek esküsznek rá, hogy városukban született ez a farsangi édesség, amikor Frau Krapfen pékné egy türelmetlen kuncsaft fejéhez akarta vágni a kenyértésztát, és az véletlenül a tűzhelyen lévő, zsírral teli lábasba pottyant. Valójában már a régi görögök, majd a rómaiak is készítettek zsiradékban kisütött kelt tésztát, amely azóta is megtalálható számos nemzet konyhájában, gondoljunk csak a spanyol fahéjas-cukros-csokiszószos fánkgolyókra vagy éppen az osztrák indiánerre.

Ez utóbbi történelme egyébként tényleg rendelkezik némi magyar szállal. Történt ugyanis, hogy egy magyar arisztokrata, Pálffy Nándor gróf 1813-ban megvette a híres Theater an der Wient, ahol a közönség színházba járási kedvét növelve a szünetekben olyan attrakciókkal szórakoztatták a nézőket (mérsékelt sikerrel), mint egy valódi indián törzsfőnök műlövő és fúvócsőcéllövő művészete. A nézőszám-növekedés híján azonban a gróf végül a szakácsához fordult. Ő állt elő a csokoládéval áthúzott, tejszínhabbal megtöltött fánkgolyók ötletével, amit ingyen osztogattak az indiánshow mellé. A különleges promóció után egész Bécs csak a híres csokoládéval bevont fánkról beszélt, melyet a köznyelvben indiáner fánknak neveztek el.

A SZALAGOS FÁNK ELSŐ RECEPTJE

A Reál kutatásában is szereplő szalagos fánk egyik első hivatalos receptje német nyelven egy bécsi ünnepi szabályzatban szerepelt először 1486-ban, később Mária Terézia 1772-es, nyolc pontba szedett báli rendelkezése is megemlíti farsangi fánkként. A szalagos elnevezés egyébként a XIX. századból ered, és a profi fánksütők szerint a fánk megfelelő, könnyed állagát jelzi a két sütött, barna fél közötti világos csík, azaz „szalag” megléte. Az 1840-ben megjelent, Czifray István szakácsmester magyar nemzeti szakácskönyve viszont a fenti mellett számtalan fánk receptjét közli: a klasszikus szalagos fánk mellett találunk itt tejfeles farsangifánk-receptet, dörzsölt farsangi fánkot, tolófánkot, csorogtatott fánkot mandulatésztából és csöves fánkot is.

A fánk egyébként nemcsak az előkelők, de a nép körében is gyorsan elterjedt, erről tanúskodnak a szalagos fánk tájnyelvi elnevezései: hívják pánkónak, siskának vagy éppen lapótyának, tarkedlinek, kráflinak (főként a svábok), pampuskának vagy herőcének a palócok. Mivel a kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 76 százaléka ma is süt otthon farsangi szalagos fánkot, így remélhetjük, hogy ez a finomság még sokáig velünk marad. Mutatunk is hozzá egy tökéletes receptet!

BARACKLEKVÁRRAL TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK RECEPT

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 3,3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 60 dkg finomliszt
  • 4 ek cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet só
  • 1 db narancs vagy citrom reszelt héja
  • 8 dkg olvasztott vaj

A sütéshez:

  • 1 l étolaj

A lekváros töltelékhez:

  • 20 dkg baracklekvár

A díszítéshez:

  • porcukor

Elkészítése:

1. A töltött szalagos fánk elkészítéséhez először az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk. A maradék tejjel és a fánk többi hozzávalójával lágy, hólyagos tésztát dagasztunk dagasztógéppel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és a legvégén az olvasztott vajat is.

2. Ezután kiolajozott kelesztőtálban kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkalapra borítjuk.

3. A tésztát 18 egyforma (kb. 7 dkg-os ) darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyenként felgömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva újabb 30 percig pihentetjük, kelesztjük őket.

4. A lekváros töltelékhez a baracklekvárt simára keverjük, majd egy fánktöltő csővéggel ellátott habzsákba töltjük.

Borítókép: baracklekváros fánk (Fotó: Shutterstock)

5. A fánksütéshez 1 liter étolajat kb. 170 fokra melegítünk egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Egyszerre csak 3-4 darabot süssünk, amennyi kényelmesen elfér. Fedővel letakarva kb. másfél percig sütjük az egyik felüket, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül is még másfél percig sütjük.

6. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és lecsepegtetjük. Hagyjuk kissé hűlni őket. Ha kihűltek, hurkapálcával kilyukasztjuk az egyik oldalukat és megtöltjük mindet a töltelékekkel. Végül megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.

Tipp: A szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, különben sűrű lesz, és nem alakul ki a szalag, a sok vaj lehúzza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.