Április elején már kikeltek a nyári ludak fiókái

A nyári ludak március elején kezdenek költésbe és általában április első felében jelennek meg a tavak körül, a part menti gyepeken az első fiókás családok.

Forrás: MW2021. 04. 23. 10:17
null
Tiszaalpár, 2020. április 11. Nyári ludak Bács-Kiskun megyében, a tiszaalpári Nagy-tóban 2020. április 9-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári ludak a legnagyobb termetű európai vadludak. Hazánkban tömegesen elfordulnak különböző vadludak, de közülük ez a faj az egyetlen, amely fészkel is. Nevét is innen kapta, hogy ő az egyetlen vadlúd, amely nyáron, költési időben is megfigyelhető nálunk. Egész évben találkozhatunk ezekkel a madarakkal, mert rendszerint át is telelnek a tavaknál. Októbertől áprilisig nagy lilikekkel és vetési ludakkal keveredve akár több ezres csapatokban vonulnak reggelente a környező területekre táplálkozni – írta honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Megkülönböztető jegyei miatt nem hasonlít a többi nálunk telelő fajra, hiszen csőre vaskos, rózsaszín ugyancsak rózsaszínű a lába is, amelyek repülés közben is jól láthatóak. Nagy csapatokban járnak, jellegzetes V alakban repülnek az égen. A hangjuk a háziasított ludak hangjára hasonlít, erről könnyen fel lehet őket ismerni – derül ki a baon.hu cikkéből.

Nyári ludak Bács-Kiskun megyében, a tiszaalpári Nagy-tóban. Fotó: MTI/Kovács Attila

A nemzeti park közleményéből kiderült, hogy nádasokban, gyékényesekben, kisebb szigeteken épít fészket, 3-7 tojást rak, melyen 27-28 napig kotlanak. A fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, a szülők a part menti gyepekre vezetik legelészni őket. 50-60 napig gondoskodnak róluk. Az utódgondozásban mindkét szülő szerepet vállal.

Nem számít ritkaságnak, ha a nyári ludak egymás fészkébe belecsempészik tojásokat, és ugyancsak gyakran előfordul, hogy örökbe fogadják más családok fiókáit. Emiatt olykor extrém nagy számú fiókát (20-30 vagy több) vezető párok is megfigyelhetőek.

A fészkelőhelyek hatékony védelme miatt és a sok évtizedes vadászati tilalomnak köszönhető, a nyári ludak száma lassan de folyamatosan növekszik hazánkban is, emiatt a fajt újra vadászhatóvá tették.

A Kiskunságban többek között a Kolon-tónál, a Péteri-tónál, a Böddi-széken, a Csaj-tónál vagy a szegedi Fehér-tónál fészkelnek, de találkozhatunk fiókás családokkal csatornák mentén is.

Ha találkozunk ilyen családdal, ne zavarjuk őket, csak messziről figyeljük. Ha látszólag szülő nélkül vannak a kislibák, akkor se szedjük össze őket, hanem haladjunk tovább. A szülő madarak hamar visszarepülnek a helyszínre és összecsipogják a kicsiket – hívja fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.