Ezért lesznek egyre méretesebbek a városban élő emlősök

Az elmúlt nyolcvan évben a városban élő emlősök nagyobbak és nehezebbek lettek, mint vidéki társaik. A kutatók szerint ez elsősorban a könnyen hozzáférhető nagy mennyiségű táplálék rendelkezésre állásának és a ragadozók hiányának köszönhető, miközben a városi környezet egyre inkább kiterjeszti határait.

Juhász Kristóf
Forrás: ORIGO2021. 08. 18. 20:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városi emlősök egyre nagyobbak és a súlyuk is egyre tekintélyesebb lett az elmúlt évtizedekben. A Communications Biology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ez a kutatókat is meglepte. A szakemberek azzal persze tisztában voltak, hogy az éghajlat fontos befolyással bírhat az állatok testméreteinek ingadozásában, mert ezt az eddigi vizsgálatok is alátámasztják.

Meleg éghajlaton az állatok általában kisebbek, mint az azonos fajok hidegebb környezetben élő populációi; a biológusok körében ezt az elvet Bergmann-szabályként ismerik.

A klímaváltozás miatt egyre több városban mérnek melegedő hőmérsékletet, ahol nem szabad figyelmen kívül hagyni a hőszigetelő hatásokat sem. A hőmérséklet a városban tehát észrevehetően magasabb, mint a környező vidéki térségben a beton, aszfalt és más városi épületek miatt, amelyek elzárják a hőt.

Az urbanizáció ugyanakkor az élőhelyek romlásához és töredezettségéhez, szennyezéshez, az erőforrások elérhetőségének megváltozásához és más, a helyi ökoszisztémára súlyos következményekkel járó, antropogén hatásokhoz vezethet.

A Floridai Természettudományi Múzeum kutatói az éghajlat és az urbanizáció közötti kölcsönhatást vizsgálták, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják az emlősök testméretét. A tudósok közel 140 500 testhossz- és tömegmérést elemeztek több mint száz észak-amerikai faj esetében. Az adatokat az elmúlt nyolcvan évben gyűjtötték.

Ezek közé a fajok közé tartoztak a nagy emlősök, mint például a farkasok, a fehérfarkú szarvasok, a prérifarkasok, valamint a kisebb állatok, többek közt a mezei egerek, a cickányok és az egerek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.