időjárás 2°C Salamon 2021. October 24.
logo

SMA-s gyermekek rajzkiállítása az állatkertben

2021.10.09. 09:54
SMA-s gyermekek rajzkiállítása az állatkertben

Az augusztusi SMA-hónap alkalmából az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete rajzpályázatot hirdetett a betegséggel kezelt gyermekek és fiatal felnőttek körében. A beérkezett rajzokból a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Varázshegyben egy kiállítás nyílt, amely október 8. és december 6. között látogatható. A kiállítás azt üzeni, hogy a gerincvelő eredetű izomsorvadásos betegséggel együtt élők számára nincs lehetetlen – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

Az életben számtalan dolog miértjére nem kapunk választ. Joggal érezzük igazságtalannak, amikor ezekkel a miértekkel már a születés pillanatában találkozunk, például amikor az újszülött veleszületett betegséggel jön a világra. Számtalan ritka betegség ismert, ezek közé tartozik a gerincvelő eredetű izomsorvadás (SMA) is, amely egy öröklött betegség és egy létfontosságú fehérje hiányában alakul ki. A betegséget jellemzi a motoros idegek pusztulása, az izomtömeg és az izomerő fokozatos elvesztése. Hazánkban évente százezer újszülöttre mintegy nyolc-tíz SMA-beteg jut. 

Jellemző, hogy kezelés nélkül a beteg gyermekek mozgásfejlődése elmarad egészséges társaikétól, később önellátásuk erősen korlátozott lehet vagy teljes egészében támogatásra szorulnak. Felnőttkorban jellemző egyes mozgáskészségek, későbbiekben akár az önellátás elvesztése. Mind az SMA-s gyermekek, mind pedig a felnőttek kezelése és ellátása több szakterületet érintő, úgynevezett multidiszciplináris gondozást igénylő csapatmunka. Ez a csapat általában neurológus, gyermekneurológus, pulmonológus, intenzív terápiás szakorvos, radiológus, genetikus, dietetikus, ortopéd sebész, gerincsebész, gyógytornász, légzésterapeuta, rehabilitációs szakorvos, pszichológus, konduktor, foglalkozásterapeuta egészségügyi szakemberekből áll. Otthoni mindennapjaikhoz pedig a szülők, gondviselők és a család összefogása szükséges. 

 

Az augusztusi SMA-hónap alkalmából az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete (SMA Egyesület) rajzpályázatot hirdetett a betegséggel kezelt gyermekek és fiatal felnőttek körében Mutasd meg SMA-Funak, hogy nincs lehetetlen címmel. Szándékuk az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet erre a ritka betegségre, valamint arra, hogy a betegek nap mint nap emberfeletti teljesítményt nyújtanak és ennek ellenére kreativitásuk határtalan. Az alkotások bemutatják, hogy az SMA-val élők fantáziájának a betegség, a mozgás nehezítettsége sem szabhat határt.

Nem véletlenül választottuk a nincs lehetetlen jelmondatot: ez a gondolat az, ami bennünket az SMA Egyesületnél minden nap megerősít abban, hogy valóban hasznos és értékes munkát végezhetünk, hogy támogatást, biztatást és reményt adhatunk gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

– mondta Oraveczné Kovács Antónia. Az SMA Egyesület elnökhelyettese hozzátette, a gyerekek rajzai igazolják, hogy a lehetetlen nem létezik, és örömteli, hogy az SMA-kezelés ezt tovább erősítheti, amiben nagy előrelépés, hogy immár nemcsak a gyermekek, de felnőttek számára is elérhető.

A rajzpályázat arca SMA-Fu, a panda, aki nem ismer lehetetlent és rajong az új ötletekért. SMA-Fu arra kérte a pályázatra jelentkezőket, hogy rajzoljanak le valamilyen új dolgot. A pályázatra augusztus 1–31. között 15 pályamunka érkezett, amelyből a szervezők egy kiállítást rendeztek, melynek házigazdája a Fővárosi Állat- és Növénykert. A kiállítás a Varázshegyet az Emberszabásúak házával összekötő fedett üvegfolyosón 2021. október 8. és december 6. között látogatható. 

Az SMA-val együtt élő gyermekek nemcsak a mai nap, hanem a mindennapok hősei

– jelentette ki Kókai-Nagy Ákos. A Biogen Hungary Kft. ügyvezetője kihangsúlyozta: „ma a súlyos neurológiai betegségek legyőzéséhez van a legnagyobb szükség az orvosi áttörésekre, de elmondható, hogy éppen ezen a területen kínálkozik a legnagyobb esély a megoldásra. Nemcsak azért támogattuk teljes szívvel ezt a különleges rajzpályázatot, mert az izomsorvadással járó betegségek meghatározó területe kutatásainknak és fejlesztéseinknek, hanem azért is, mert ahogy SMA-Fu panda, úgy mi is igyekszünk bebizonyítani, hogy nincs lehetetlen. A gyermekek rajzai visszaigazolást és inspirációt jelentenek további munkánkhoz, amit az betegeket kezelő orvos csapatok értékes tapasztalati támogatnak.” 

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum is támogatta a pályázatot, az egészségügyi vállalkozás részéről Karcagi Veronika, humángenetikus volt jelen, aki elmondta: részese volt az Országos Közegészségügyi Központ azon szakember gárdájának, akik 1993-ban elsőként kezdték meg az SMA genetikai vizsgálatát, amely ettől kezdve minden családnak elérhetővé vált. 

A kiállítás helyszíne a Varázshegy, ami számomra annak a varázslatnak a szimbóluma, hogy a diagnosztikától napjainkra eljutottunk a terápiáig, amivel a betegek általános állapota javulhat

– hangsúlyozta Karcagi Veronika. 

Az állatkert sokkal több annál, mint egy olyan hely, ahol állatok és növények sokasága megcsodálható. Egy olyan közösségi tér, ahol a művészeteknek éppúgy szerep jut, mint a társadalmi felelősségvállalásnak – emelte ki a házigazda Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán emlékeztetett, hogy az idén 155 éves intézmény története során már sokféle kiállítást láthatott itt a nagyközönség, például híres művészek, vagy éppen alkotókedvű, zsírkrétát és festéket szívesen használó elefántok és orangutánok munkáit. – A most megnyíló tárlatot és az alkotókat azonban különösen a szívünkbe zárjuk, rajzaikat nézve biztosan mindenki elgondolkodik a társadalom feladatairól, de arról is, hogy az alkotás maga milyen örömet szerezhet – tette hozzá a szóvivő. 

A megnyitón Oraveczné Kovács Antónia, az SMA Egyesület elnökhelyettesének kislánya, Tamara a gyermekek rajzaiból készített ajándékot adott át Dobsa Balázsnak, jelképezve, hogy immár a felnőtt SMA-sok számára sincs lehetetlen, és érdemes élni a terápia adta lehetőséggel. 

Most a gyerekek mutatnak nekünk irányt, ami sokat jelent. A kezelés azt bizonyítja, hogy immár felfelé is van út, jómagam sokkal többet bírok fizikailag és nagyobbakat merek álmodni

– mondta Dobsa Balázs, majd biztatta a felnőtt SMA-sokat a terápia igénybevételére, hogy SMA-Fu panda Nincs lehetetlen jelszava a mindennapok mottójává is váljon. 

A gerincvelő eredetű izomsorvadásról 

Jellegzetes klinikai tünetek esetén az SMA diagnózisának igazolására genetikai vizsgálatot végeznek, mely során direkt mutáció analízissel kimutatható a betegséget okozó gén mutációja vagy hiánya. Az SMA minden típusa, életkortól függetlenül progresszív betegség. Csecsemőkorban a kezdeti fejlődést, készségek elsajátítását követően stagnálás és hanyatlás következik be a motoros funkciókat tekintve. Az SMA-betegek mozgásképességének rendszeres felmérése kiemelten fontos a betegség lefolyásának követése, illetve a napjainkban alkalmazott betegségmódosító kezelések hatásosságának igazolására. A klinikai kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően ma már csecsemők, gyermekek és felnőtteknek is elérhető gyógyszeres kezelés, amelynek eredményességét fokozza az SMA gondozási útmutatóban meghatározott rendszeres gyógytorna és ortézisek, segédeszközök használata, a mellkasi fizioterápia, az infekcióvédelem és szükség esetén a légzéstámogatás.

Háttér:

A rajzpályázat és a kiállítás szervezője: SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete 

Az SMA Egyesület megalapításának célja, hogy a hazánkban ezen ritka betegséggel élők számára terápiás, kutatási, vagy egyéb a betegség szempontjából lényeges információkat tegyen elérhetővé. Fontos feladata a magyarországi SMA betegek és szüleik érdekképviselete, valamint, hogy elősegítse az érintettek összefogását és fórumot teremtsen a tapasztalatok megosztására. Az egyesület tevékenységével segítséget nyújt a hazai és külföldi SMA-kutatásban vagy gyógyításban résztvevő orvosokkal, szakemberekkel történő kapcsolatfelvételben. Tevékenységébe tartozik adomány gyűjtő akciók szervezésén keresztül a hazai SMA-val foglalkozó orvosok munkájának, a betegséggel és annak gyógyításával kapcsolatos hazai kutatások támogatása, valamint klinikai tesztek megszervezésének, és ahhoz szükséges eszközök beszerzésének, illetve SMA-betegek kezelésének a támogatása.

Főtámogató: Biogen Hungary Kft. 

A Biogen céget 1978-ban alapították többek között Nobel-díjas tudósok a világ egyik első globális biotechnológiai vállalataként. A Biogen innovatív tudományos kutatásokat folytat a súlyos neurológiai betegségek legyőzése érdekében, többek között a szklerózis multiplex, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS), valamint a gerincvelő eredetű izomsorvadás (SMA) vagy a progresszív szupranukleáris bénulás (PSP) területén. A világ legelismertebb neurológusai és idegtudományi szakemberei közül jónéhányan a Biogennél dolgoznak. Az idegtudományra helyezett hangsúly, a mélyreható tudományos szakértelem révén vezető szerepet ért el az idegtudományt átalakító és a társadalom javát szolgáló gyógyszerek kutatása és fejlesztése terén. A Biogen több mint kilencezer munkavállalót foglalkoztat világszerte. 

Támogató: Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum 

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum hazánk egyik vezető intézménye a genetikai vizsgálatok és a magzati diagnosztika terén. Az országban egyedüliként végez kromoszóma rendellenességekre, vagy monogénes betegségekre irányuló embriogenetikai vizsgálatokat (preimplantációs genetikai diagnosztika, PGD). A PGD célja, hogy genetikai rendellenességeket hordozó vagy beteg szülőpár esetén ki lehessen mutatni a preembrio esetleges genetikai eltéréseit, mint esetlegesen az SMN1 génmutáció öröklődését. Intézményünkben neves humángenetikusok, biológusok és klinikai genetikus szakemberek állnak pácienseink rendelkezésére.

Borítókép: Oravecz Tamara átadja a gyermekek rajzaiból készült ajándékot Dobsa Balázsnak

Ezek is érdekelhetik

Hont András akár név szerint fel tudná sorolni, kik voltak az ellenzéki tüntetésen

magyarnemzet.hu

A Hír TV kamerái élő adásban közvetítették a Gyurcsány-terrort

magyarnemzet.hu

„Ebből még gyilkos sortűz is lehet Magyarországon”

magyarnemzet.hu

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

origo.hu

Orbán Viktor: Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha Góliát elkerül

magyarnemzet.hu

Lewis Hamilton ott kapott pofont, ahol nem számított rá

magyarnemzet.hu

Ez a gólya nem tudott elrepülni, most a város lakói gondoskodnak róla

travelo.hu

Hont András akár név szerint fel tudná sorolni, kik voltak az ellenzéki tüntetésen

magyarnemzet.hu

Segítsen azonosítani!

hirtv.hu

Segítsen azonosítani!

hirtv.hu

Orbán Viktor: Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha Góliát elkerül

magyarnemzet.hu

Indul a Békemenet - nézze az Origón!

origo.hu

Íme, a retró-lakberendezés csúcsa: bemutatunk egy Trabant kanapét

lakaskultura.hu

A vártnál is több résztvevő miatt előbb el kellett indítani a Békemenetet

magyarnemzet.hu

Ez a gólya nem tudott elrepülni, most a város lakói gondoskodnak róla

travelo.hu

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

origo.hu

A vártnál is több résztvevő miatt előbb el kellett indítani a Békemenetet

magyarnemzet.hu

"Lesz" vagy "kérek"? Illemtan az alapoktól...

she.life.hu

„Ebből még gyilkos sortűz is lehet Magyarországon”

magyarnemzet.hu

Lewis Hamilton ott kapott pofont, ahol nem számított rá

magyarnemzet.hu

Indul a Békemenet - nézze az Origón!

origo.hu

A Hír TV kamerái élő adásban közvetítették a Gyurcsány-terrort

magyarnemzet.hu

"Lesz" vagy "kérek"? Illemtan az alapoktól...

she.life.hu

Íme, a retró-lakberendezés csúcsa: bemutatunk egy Trabant kanapét

lakaskultura.hu